tiistai 28. elokuuta 2012

Lappeenranta / Murheistenrannan kivikautinen asuinpaikka


Murheistenrannan yleisen uimarannan vieressä on eräs Lappeenrannan esihistoriaan liittyvä kohde. Paikka kertoo meille muinaisina aikoina eläneistä kivikauden ihmisistä, että he osasivat hakeutua asumaan kauniille paikoille. Täsmälleen samoille paikoille, joihin me nykyajan ihmiset haluaisimme pystyttää talomme. Onneksi tämä alue on säilynyt tuhoutumatta ja esihistoriaa päästään tutkimaan. Itse asiassa seuraava mahdollisuus on jo ensi viikonloppuna, jolloin Murheistenrannassa järjestetään arkeologinen kaivaus. Tällä kertaa kyseessä on harrastelija-arkeologeille tarkoitettu tilaisuus, johon kaikki ovat tervetulleita mukaan. Ainakin paikalla kannattaa vierailla, vaikka ei kihveleitä käteen ottaisikaan.

Willimies ei tällä kertaa valitettavasti pääse mukaan, mutta vastaavassa yleisökaivauksessa olin Luumäen Selänala-ryhmän mukana Luumäellä joskus kymmenen vuotta takaperin. Paikkana oli silloin Suo-Anttila ja pellolta löytyi paljon vanhoja esineitä. Enimmäkseen luuta, savea ja pii-iskoksia. Ajoitus kaivauspaikalle oli, että se on n.9000 vuotta vanha. Tämän päivän esittelykohde ei ole aivan samaa kaliiberia, mutta vanha kuitenkin…todella vanha!

Murheistenrannan kivikauden asuinpaikka (6.5.2012 Sami Siiskonen)

Kivikauden kampakeraamisella ajalla n. 4000-3500 eKr. ranta oli vilkkaassa asuinkäytössä. Todennäköisesti paikalla eli kiertolaiselämään tottunut pyyntikulttuuria harrastanut suurperhe. Kiertolaiselämän takia paikka on ilmeisesti ollut asuttuna ajoittain, asuinpaikan vaihdellessa parempien saaliiden perässä.

Murheistenrannan asuinpaikan infotaulu (6.5.2012 Sami Siiskonen)

Muistoina menneiltä ajoilta paikalta on löytynyt saviastian palasia, palaneita luita ja kvartsi-iskoksia. Siis tyypillistä arkeologisissa kaivauksissa löytyvää tavaraa, jotka ovat ajanjaksolle tyypillisiä. Jos haluat tutustua Suomen esihistoriaan tarkemmin, niin Willimiehet suosittelevat museoviraston opetuspaketteja, mitkä löytyvät täältä.

Kivikautisen asuinpaikan hylkäämisen syy lienee rantaviivan siirtyminen kauemmaksi asuinpaikan välittömästä läheisyydestä, koska Saimaa avasi itselleen uuden lasku-uoman Imatran kohdalla. Tämä vesien uusi kulku-uoma tiputti Saimaan rantaa viivaa ja samalla siirtyi kauemmaksi esimerkiksi tämän Murheistenrannan asuinpaikan kohdalla.

Mainittakoon vielä, ettei tämä Murheistenrannan asuinpaikka ole ainoa Lappeenrannan esihistoriallinen asuinpaikka. Niitä löytyy kaikkialta Lappeenrannan alueelta ja jos kiinnostusta löytyy, niin voit kurkata loput asuinpaikat tästä linkistä.

2 kommenttia:

  1. Muinaiset asuinpaikat löytyvät parhaiten Museoviraston sivuilta:
    http://kulttuuriymparisto.nba.fi/netsovellus/rekisteriportaali/portti/default.aspx

    Murheistenrannan muinaisranta on verrattain harvinainen siinä mielessä, että törmän juuri on syntynyt jääjärvivaiheessa ja tälle rantaterassille on myöhemmin Suursaimaan vedenpinta muokannut rantavallin. Vallin altakin on löydetty kampakeramiikkaa.

    Vuoksen syntyessä vedenpinta aleni vallin juuresta noin 2 - 3 metriä ja terassi jäi kokonaisuudessaan kuiville.

    Ei liene paikkaa josta olisi Saimaan rannalla löydetty em. vallin alta ihmisen tekeleitä. Eli ihmisest asuttivat paikkaa Vuoksen synnyn paikkeilla noin 6000 vuotta sitten.

    Matti Hakulinen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei

      Kiitokset tiedoista. Oletettavasti linkitin Lauritsalan jääkausi tarinasta juuri sinun tutkimuksiisi. Minä olen näissä asioissa ihan oppipoika, joten hienoa että valaisit asiaa.

      PS. Olen muutama vuosi takaperin(4v) istunut yhdessä seminaarissa, jonka pidit Saimaan jääjärvet aiheesta. Oli todella mielenkiintoinen aihe! Itselleni jäi kuitenkin ehkä parhaiten mieleen muutama tuhat vuotta vanhat puut, mitä Saimaan pohjasta löytyy. Taisi olla Lareksen Tapani, joka otti asian esiin. Niistä olisi hienoa lukea lisää, mutta ainakaan minä en ole löytänyt aiheesta mitään tietoa mistään.

      T.Jukka Siiskonen

      Poista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita