Vapaus koitti ja päätös loman viettopaikasta on nyt tehty. Menköön Irwin Las Palmasiin, mutta meikä lähtee huomenissa Williladyn kanssa Viipuriin pariksi päiväksi. Uusimpia uutisia kun kuuntelee, niin taidammekin olla kaiketi ainoat suomalaiset Viipurin Victoria hotellissa tänä viikonloppuna, mutta ei meillä jänistetä. Viipuri on upea kaupunki ja sillä on meille aidosti merkitystäkin, joten mikäs tässä! Siis huomenissa Viipuriin yhtä kokemusta rikkaampana!
Lahnasenkosken voimalaitos on puurakenteinen |
Notkuvat lihapadat ja hotellin kylpyamme odottavat käyttäjäänsä, joten eiköhän me aika jotenkin saada kulumaan. Lisäksi jos shoppailut ja kävelyretket upeita paikkoja valokuvaten rupeavat tympimään, niin ollaan sitten ihan jouten ja hiljaa. Sellainen kuulostaa ainakin minusta ihan luksukselta. Sellaista elämä oli 1900-luvun alkupuolella Simpeleelläkin, kun voimalaitosten turbiinit tuottivat tehtaisiin sähköä ja ensimmäiset mökitkin saivat valaistuksensa tällä alueella.
Yläjuoksun pato |
Joskus kauan aikaa takaperin piipahdimme Williladyn kanssa Hiitolan joella kuvaamassa voimalaitokset, mutta tietenkin yksi, se kaikkein mielenkiintoisin, unohtui. Nyt on tämäkin virhe korjattu, kun vierailimme Lahnasenkosken vuonna 1911 Axel Söderlundin suunnittelemalla voimalaitoksella. Yli sadan vuoden ajan tämä Suomen vanhin puurakenteinen voimalaitos on tuottanut sähköä kuluttajille. Lienee alkuinvestointi rahat tienattu takaisin moneen kertaan? Investoinnin kannattavuudesta kertonee sekin, että vasta vuonna 2001 Lahnasenkosken voimalaitoksen ostanut Vantaan Energia OY uusi laitteistot kokonaisuudessaan. Vanhoilla mentiin siis lähes sata vuotta. Mikä nykyteknologia toimii sadan vuoden päästä? Veikkaan, ettei mikään...
Kosken putouskorkeus on 8 metriä ja tuottaa vuosittain 4500 MWh |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita