lauantai 26. marraskuuta 2016

Virolahti / Irwin Goodmanin kuolinpaikka*

Hampparin matka päättyi tänne

Valitettavan usein joudun blogissani esittelemään muistomerkkejä ja paikkoja, joissa kuolema on vieraillut. Joissakin esittelemissäni kohteissa, kuten sankarihautausmailla on jopa satoja vainajia muistomerkin alla, mutta tämän kertaisessa kohteessamme ei ole vainajaa ollenkaan. Silti paikka on murheellinen Willimiehen mielestä, koska suuri nuoruusvuosien idolini Irwin Goodman menehtyi täällä Virolahdella sijaitsevalla levähdyspaikalla.
                         Kautta aikojen ensimmäinen Willimiehen kuvaama video

Omassa nuoruudessani on muutama kiinnekohta Irwiniin. Hänen musiikkinsa ja etenkin reippaat sanoituksensa soivat nuoruudessani useasti niin radiosta kuin Kaukaan Toripirtin jukeboxissakin, missä hän hallitsi soittolistoja mielin määrin. Oikeastaan minulla ei ollut pienintäkään mahdollisuutta olla tutustumatta hänen laajaan tuotantoonsa. Lisäksi istuin kerran hänen keikkabussissaan Luumäen Risulahden tanssilavan parkkipaikalla ja haastelimme mukavia joukolla. Kostealtahan tuo meno vaikutti tuolloin, mutta voinpahan hyvillä mielin sanoa sen olleen yksi mieleenpainuvimmista hetkistä nuoruusvuosissani. 
Paikka on aivan valtatien varrella

Myöskin Irwinin viimeiseksi jääneellä keikalla minun piti olla paikalla, mutta tuolloin something came up....jäi siis kokematta, kuten muillakin paikalle raahautuneilla. Syytä en jaksa muistaa, miksi en päässyt paikalle, mutta mitäpä sillä on väliä! Irwin sen sijaan oli saapunut Viipuriin jo aiemmin, mutta sai sairaskohtauksen hotellihuoneessa ja häntä lähdettiin kiireen vilkkaa tuomaan autokyydillä Suomeen. Tuohon aikaan rajamuodollisuudet olivat toista luokkaa kuin nykyisin, eikä rajan ylittäminen ollut nopeaa. Se koitui myös Irwinin kohtaloksi tammikuussa 1991.

Urpo Illikaisen ajamassa autossa Irwin makasi takapenkillä, eikä meinannut saada henkeä. Vaalimaan tullialueella Illikainen valitsi vielä väärän jonon ja joutui aloittamaan jonottamisen uudelleen toisen jonon hänniltä. Tähän tärväytyi arvokasta aikaa.... ja lisäksi kielitaidon puute teki omat tepposensa. Venäjän tullimiehet pitivät Irwiniä pelkkänä vodkaturistina, joka ei kaivannut mitään etuoikeuksia tullijonossa. Pyynnöt päästä rajan yli Suomeen sairaalaan kaikuivat kuuroille korville. Tämän jälkjeen vielä autossa mukana ollut Tapio Honkanen hermostui ja tarttui tullimiestä olkapäästä. Se viivästytti matkalaisia lisää, koska edessä oli perusteellinen ruumiintarkastus.
Laulajasankaria ei ole unohdettu vieläkään (heinäkuu 2016)

Parin tunnin kuluttua episodien jälkeen matka jatkui kohti Suomea ja edessä oli vielä melkoisesti matkaa Haminan sairaalaan. Tälle matkalle laulajamestari uupui. Hänen vaiherikas elämäntaipaleensa päättyi 47-vuotiaana Virolahtelaiselle levähdyspaikalle. 
Irwin Goodman 14.9.1943 - 14.1.1991

Viimeiset sanat hänen suustaan olivat: "kaasu pohjaan, happi loppuu". Ne sopivatkin hyvin hänen viimeisiksi sanoikseen, koska niin hän oli elänyt koko elämänsä. 

Jatkossa tarkoitukseni on kuvailla mahdollisimman paljon videopätkiä vierailemissani kohteissa, mutta niiden aika koittaa vasta lumien sulettua eli niitä joutuu vielä odottamaan... ehkä ne toisivat pikantin lisäsäväyksen valokuvien lisäksi. Toki taitaa noita videoitakin olla jokunen vielä jäljellä!

Päivitys 25.5.2017:
Tälläisen viestin sain, liittyen tähän kohteeseen ja tiedän sen olevan oikein! En vain aluksi uskonut sitä, mutta pitäähän se paikkansa.... Viesti oli seuraavanlainen: "Oikeastaan Irwin ei kuollut tässä vaan vanhan ladon kohdalla noin neljä kilometriä Vaalimaan suuntaan.– Viranomaiset pelkäsivät, että oikeaan kuolinpaikkaan tulee kansanvaellus ja ihmiset tukkivat tien. Siksi muistomerkki laitettiin tänne levikkeelle."

Onhan nyt laitettu tämäkin asia kuntoon!

1 kommentti:

  1. Anjnjalankoskelta on Riku&Tunnan oppaassa mainittu vain kaksi kohdetta Wreden hautuumaa ja Matkuatajakoti Rauhala (Suomen vanhin toiminnassa oleva) , , , eli vielä on merkittäviä kohteita jäljellä . . .

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita