tiistai 3. marraskuuta 2015

Miehikkälä / Sinisen prikaatin muistomerkki


Miehikkälän koulukeskuksen kupeesta löytyy yksi muistomerkki, missä koruttomasti kerrotaan erään joukko-osaston lähdöstä jatkosotaan kesällä. Näitä vastaavia muistomerkkejä olemme blogissa esitelleet useitakin ja jonkun verran lienee tulossa vielä vastaisuudessakin, mutta kivenmurikan nimeäminen Sinisen prikaatin muistomerkiksi herätti mielenkiintoni.... mikä ihmeen sininen prikaati?
Sinisen prikaatin muistomerkki

Koska en ole sen kummemmin perehtynyt sotahistoriaan yksittäisten joukko-osastojen tasolla, minun on melkoisen vaikea ymmärtää sotilastermistöä ja etenkin joukko-osastoista käytettyjä lyhenteitä. Tämän kaiken lisäksi kun vielä joukko-osastoja perustetaan, yhdistetään ja lakkautetaan kaiken aikaa sotavuosina, niin sekaannushan on kohdallani taattu. Yritän nyt kuitenkin jokusen sanan kirjoittaa sinisen prikaatinkin sotaretkestä, vaikkakin nyt virheillekin on iso mahdollisuus.
Muistolaatta kertoo faktat lyhyesti

Talvisodan jälkeen Miehikkälä muistutti sotilasleiriä. Joukko-osastoille rakennettiin parakkikyliä ja joukkoja käytetttiin linnoitustöihin. Fiksua toimintaa, koska tuolloinhan tulevaisuudesta ei ollut kummempaa tietoa. Kaikkeen piti varautua. Noissa edellä mainituissa töissä olivat mukana 3.Prikaatin miehet, jotka muodostivat rungon jalkaväkirykmentti 3 (JR3) osastossa. Sotaan lähdettiin vielä JR3 nimisenä osastona ja joukko-osasto tunnettiin pitkistäkin päivämarsseista Karjalan kannasta vallattaessa jatkosodan hyökkäysvaiheessa. Reippaimmin marssi II.pataljoona, jonka pisin päivämarssi oli 64 kilometriä! Uskomaton suoritus!
Toisella puolella sotaretken taistelupaikat

Kannaksen valtauksen jälkeen JR3 muodostettiin 3.Prikaati 16.1.1942. Osasto siirtyi sitten Maaselän kannakselle pohjoisemmaksi ja osallistui merkittävän rautatiesolmukohdan Krivin valtaukseen. Verisen taistelun jälkeen Kriv vallattin ja tappiot olivat suuret molemmilla osapuolilla. Täältä 3.Prikaati siirrettiin Lappiin Sallan alueelle partisaanien tuhoamistehtäviin. Loppu asemasotavaiheesta kuluikin Sallassa.

Venäläisten aloitettua suurhyökkäyksen kannaksella 10.6.1944, sininen prikaati sai käskyn siirtyä kannakselle. Täällä sinisen prikaatin maine, kuten tappiotkin kasvoivat. Uusikirkko, Summa, Tammisuo ja Viipurinlahden alue olivat tiukkojen taisteluiden alueina. Tällä alueella 3.Prikaati oli kun tieto aselevosta ja sotatoimien päättymisestä tavoitti miehet. Moni oli jäänyt sotaretkelle, ennen paluuta takaisin Miehikkälään.
Muistomerkki koulukeskuksen kupeessa

Näitä kaatuneita aseveljiä varten Sinisen Prikaatin muistosäätiö tilasi taiteilija Jaakko Hänniseltä muistomerkin 3.Prikaatin sotaan lähtöpaikalle, mihin myös toki retki päättyikin. Hännisen muistomerkki paljastettiin kaikkien nähtäväksi vuonna 1990 ja yhä edelleen muistosäätiön edustajat käyvät laskemassa muistomerkille seppeleen Krivin taistelun vuosipäivänä 6.helmikuuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita