torstai 19. marraskuuta 2015

Hamina / Sotilaspoikien muistomerkki

                                            Turo`s hevi G "Poika on päässyt pubiin"

Oma poika on heittäytynyt ihan hulvattomaksi viime aikoina. Suurta kehitystä on tapahtunut etenkin sen jälkeen, kun sälli täytti 18-vuotta yläpuolella esitellyllä tavalla. Aina sattuu ja tapahtuu, kun poika seurailee isänsä jalanjäljillä. Tosin vielä on melkoisesti parannettavaa, että kykenisi edes lähellekään isänsä nuoruusvuosien urotekoja. Onhan tuolla toki vielä aikaa mokomiin suorituksiin. Koska sällillä on prätkä ja partakin kasvaa, niin lieneekö tuleva moottoripyöräjengiläinen? Isänsähän ei ole niihin liittynyt, mutta joka vuosihan nuo kutsuvat vappubileisiin ja pikkujouluihinsa mukaan. Tänä vuonna nuo bileet osuvat samalle illalle toisten pikkujoulujen kanssa, joten valinta on helppo. Menen siis prätkätallille nauttimaan rennosta menosta....tottakai!

Koska poitsu on menossa lähivuosina armeijaan miehistymään, niin oppiihan tuo tavoille vaikkei ole päässytkään harjoittelemaan sotilaspoikien tavoin jo juniori-iässä sotilastaitoja. Alkunsa sotilaspoikaorganisaatio sai jo 1920-luvulla Suuojeluskuntiin perustetuista poikaosastoista. Monet näistä nuorista olivat mukana talvisodan aikaan erilaisissa tehtävissä. Vakavammaksi toiminta muuttui syyskuussa 1941, jolloin Suojeluskuntajärjestön päällikkö vakiinnutti päiväkäskyllä poikien nimityksen sotilaspojiksi.

Sotilaspoikien joukoissa oli 10-17-vuotiaita poikia, jotka suorittivat enimmäkseen lähetti- ja vartiotehtäviä. Ilmavalvonta, desanttien jahtaaminen ja kaikenlainen työpalvelu kuuluivat myös tehtäviin. Osa pojista toimi rintama-alueellakin, mutta pääosa kuitenkin rintamalinjojen takana tehden tärkeää työtä. Arviona on esitetty, että sotilaspojat olisivat vapauttaneet liki 100.000 miestä rintamalle.
Muistomerkki

Moskovan rauhan jälkeen syksyllä 1944 järjestö lakkautettiin valvontakomission määräyksestä. Samalla tuhottiin järjestön arkistot, joten niitä tutkimalla ei enää voida selvittää kaikkea menneisyyden tapahtumia. Aikojen muuttuessa on tullut taas perustaa järjestölle perinnekiltoja, kuten Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta, joka on tehnyt arvokasta työtään jo yli 20-vuotta. 
"Teit isäin astumaan"

Yhtenä Perinnekillan toimintamuodoista on pystyttää muistomerkkejä tärkeille paikoille. Siksi tämä muistomerkki onkin pystytetty Haminan Suojeluskuntatalon puistikkoon. Valitettavasti pystytysvuosi on jäänyt minulta selvittämättä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita