lauantai 28. marraskuuta 2015

Miehikkälä / Mustasuon jatulintarha


Menneisyys on täynnä mielenkiintoisia asioita, mitä me modernit urbaanit citynuoret emme voi ymmärtää. Yksi tällainen asia on jatulintarhat, joita löytyy Etelä-Karjalastakin jonkun verran. Yhden vastaavan kohteen olemme jo aiemmin esitelleet Savitaipaleelta, mutta se oli niin heinittynyt, ettei se herättänyt paljoakaan intohimoja meissä. Vaan toista oli Miehikkälässä, mistä löysimme loistokuntoisen jatulintarhan kesäiselläl retkellämme. Niinpä siirrytäänpä kivikehän luokse, joka lumosi meidät ja sai miettimään sen alkuperäistä käyttötarkoitusta?
Mustasuon jatulintarha

Miehikkälästä on löytynyt yhteensä seitsemän jatulintarhaa, joista esittelemämme Mustasuon jatulintarha on yksi upeimmista ja parhaiten säilyneistä. Mustasuon jatulintarhan löysi pikkupoika Ilmari Varpio, joka ilmoitti löydöstään välittömästi. Sen jälkeen paikalla vieraili arkeologi Aarni Erä-Esko vuonna 1958. Jatulintarha on ilmeisesti ollut alunperin ristikeskustainen, mutta ilkivalta, puunjuuret ja routa ovat siirrelleet kiviä pois paikoiltaan. Suurimmat kivet ovat kuitenkin jatulintarhan keskellä, minkä ympärillä on 7-8 kivikehää. Mutta vielä on selvittämättä, että miksi kyseisiä rakennelmia on väsätty Itämeren maiden rannikkoseuduille?

Jatulintarhan kupeessa oli infotaulu, missä valotettiin sen alkuperää
Jatulintarhan nimitys viittaa muinaisskandinaaviseen jättiläiseen ja on peräisin Perämeren alueelta. Toki lukuisia muitakin nimiä jatulintarhoista on vuosien saatossa käytetty, mutta jääkööt ne nyt luettelematta. Silti vastaavia kivikehiä on Suomesta löytynyt tähän mennessä parisataa, mutta takuulla niitä lymyää vieläkin maastossa, missä ne ovat jääneet kasvillisuuden alle. 

Jatulintarhoista on vähän tietoa, mutta perinteisesti ne on ajoitettu 1200-1700-luvuille. Niillä tiedetään olleen merkitystä eri tavoin. Niistä on haettu suojaa ja onnea tulevaisuuteen, Niillä on myös tehty taikoja, jotta ilmat ja säät olisivat suosiolliset maanviljelyksestä ja kalastuksesta riippuvaisille yhteisöille. Myöskin niitä on käytetty leikkeihin, missä pojat ovat seuranneet tyttöä pitkin kivikehiä ja kenties saadakseen tytön omaksi vaimokseen. Itse en pidä mahdottomana ajatuksena, että niiden avulla olisi kuppikivien tavoin yritetty lisätä hedelmällisyyttä ja miksei kivikehissä kulkeminen olisi voinut olla toivomuskaivon tapaan paikka, missä toivotaan itselle hyvää onnea ja elämää.
Miksihän Willilady kiertää jatulintarhaa ympäri?

Muistathan luonnossa liikkuessasi, että jatulintarhat ovat rauhoitettuja ja niihin kohdistuva ilkivalta lailla kiellettyä. Tosin, kukapa olisi niin idiootti että tuhoaisi kansallista perintöämme....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita