sunnuntai 31. lokakuuta 2021

Virolahti / Pyterlahden ilmavalvontatorni

Taas on kaksi viikkoa vierähtänyt ja hyvin ansaittu, ainakin omasta mielestäni, syysloma on loppusuoralla. Loma nyt meni ohitse sen kummempaa tehdessä, mutta ensi viikolla onkin sitten heti oikein veret seisauttava viikko edessä. Opetusta ja rutkasti palaveeraamista on tiedossa, mutta eiköhän lepoviikon jälkeen jaksa viikon päivät rehkiä? 

Vaan siirrytään asiaan. Tämän päivän kohteen kuvatsain blogin palkattomalta assistentti Jarkko Ritalta. Kun kuvat pamahti Whatappiin saatesanoilla oletko täällä käynyt, niin vastasin samantien että tottakai olen. No, tarkemmassa tutkimuksessa selvisi etten olekaan..... Kyseessä on siis kohde, missä en ole käynyt, enkä edes bongannut mistään sen olemassaolosta. Tosin pieni aavistus minulla on, että Ravin Terttu olisi asiasta minulle jossakin viestissä taannoin maininnut! No, se ja sama, nyt on siis Pyterlahden ilmavalvontatornin ensiesittely Willimiehen jäljillä blogissa.

Torni on korkean kallion päällä(Kuva: Jarkko Rita)


Sota-aikana Pyterlahden ilmavalvontatornin kaltaisia torneja oli Virolahdella kahdeksan ja muualla kaiketi kymmeniä ellei jopa satoja. Tässäkin blogissa on esitelty melkoinen määrä paikkoja, joissa sellainen on ollut. Lähes kaikissa niistä on ollut jonkinlainen muistomerkki, mutta ainakin Klamilassa on kokonainen torni, tosin uudelleenrakennettuna. Vastaavalla tavalla on toteutettu talkootyöllä tämä Siipioravanvuorella sijaitseva kopio sota-ajan tornista. Tornin virallisia avajaisia juhlittiin 25.5.2019.

Hulppea pytinki(Kuva: Jarkko Rita)

Infokyltti kertoo ilmavalvonnan historiasta (Kuva: Jarkko Rita)

Siipioravanvuorella sijaitsi sota-aikana ensiksi ilmavalvontapiste, joka oli tehty korkeisiin puihin, mutta se päätettiin purkaa turvattomana ja rakentaa torni lähelle nykyisen tornin paikkaa. Siinä lukuisat Lotat suorittivat ilmavalvontaa sotavuosina. Sotavuosien jälkeen torni kuitenkin purettiin huonokuntoisena. Nykyinen pari vuotta vanha torni on rakennettu samanlaiseksi kuin sotavuosien torni vanhoja valokuvia tutkien. Talkootyönä sitten paikalle nousikin 14 metriä korkea torni. Nyt kuitenkin käyttötarkoitus on rauhanomaisempi ja sieltä onkin hyvä tarkkailla muuttolintujen liikkeitä.

Tornin budjetti oli 50.000€ ja siitä valtaosa oli EU:n myöntämää tukea. 

Tornista on nähnyt punatähtisten koneiden saapumisen kaukaa (Kuva: Jarkko Rita)

1 kommentti:

  1. Hieno paikka ainakin sulan maan aikaan. Tietääkö kukaan, onko talviaikaan ylös aurattu tietä?

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita