sunnuntai 7. marraskuuta 2021

Lappeenranta / Hujakkalan ilmavalvontatorni

Jatketaanpa samalla teemalla kuin viimeksi. Vuorossa on siis taas viime sotien aikuisen ilmavalvontatornin esittely. No, tällä kertaa kyseessä on pelkkä asiasta kertova muistolaatta, joka on kiinnitetty Hujakkalan "kylärakennuksen" seinään. Ilmeisesti on aivan tuliteräkin vielä?

Hujakkalan seurojentalo. Laatta talon pitkällä sivulla


Olimme Williladyn kanssa 29.10.2021 kuvausreissulla entisen Ylämaan kunnan alueella, joka kuuluu nykyään Lappeenrantaan. Tiedossamme oli muutama kohde ja kuvasimme ne kaikki, joista meillä oli tietoa. Kuten useasti ennenkin, niin törmäsimme itsellemme täysin tuntemattomaan muistomerkkiin tai - laattaan. Ajaessamme ohitse Willilady bongasi rakennuksen seinältä ihan uuden muistolaatan ja minä kurvasin äkkiä ympäri. Paikalle saapuessa totesimme löytäneet uuden kohteen. 

Laatta näyttää tuliterältä.....


Valitettavasti en tästä sen kummempaa tietoa löytänyt Internetistä, eikä Hujakkalan kyläyhdistyksen Facebook-sivut ole päivittyneet aikoihin, joten jos asiasta jotain tiedät, niin ota yhteyttä!.

Alueella on siis sijainnut ilmavalvontatorni, joka on kuvattu muistolaattaan. Paikka ei ole tämä seurojentalo, joka löytyy kylän ytimestä, vaan se on todennäköisesti sijainnut jollain korkealla mäellä. Nykyisin tornia ei siis ole, mutta hienoa että laatta on saatu tästä muistuttamaan meitä kulkijoita. 

Päivitys 4.2.2022

Sain Sorsan Erkiltä seuraavan viestin, mikä liittyy Hujakkalan ilmavalvontatorniin. Hivenen muokkasin tekstiä, mutta asia ei muuttunut.

Terve, joitakin tietoja Hujakkalan ilmavalvontatornista. Se on rakennettu

1939 ja se sijaitsi Lökäsenvuorella seurojentalolta parisataa

metriä Vaalimaantien toisella puolella rivitalon takana.Lotat olivat

majoittuneet seuratalon viereisessä sijaitsevalle koululle, joka on nykyisin

venäläisomistuksessa. Laatassa aloitteellinen oli Sirpa Koponen ja hän sai apua

mm.Pauli Pajuselta ja kyläyhdistykseltä.Tavoitteena oli paljastaa laatta

talvisodan alkamisen 80 v muistopäivänä 30.11.1939, mutta erinäisistä

syistä se jäi tekemättä.Laatta kiinnitetiin seurojentalon seinään v2020

pidetyn kokouksen yhteydessä ilman juhlallisuuksia.Sirpa

on teettänyt tätinsä valokuva-arkistosta lottien toimintaan liittyvistä

kuvista suurennoksia,joita on esillä Ylämaan palvelutalolla.

1 kommentti:

  1. Torni on sijainnut parisataa metriä seurojentalolta, karttanimi: Lökäsenvuori, paikkakuntalaiset tuntevat paikan paremminkin nimellä Torninmäki. Valvontatorni on purettu vasta joskus 1940- ja 1950-lukujen vaihteessa. Edesmennyt Erkki Autio on maininnut tornista paikallishistoriaa käsittelevissä kirjoissaan.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita