sunnuntai 13. marraskuuta 2022

Parikkala / Koitsanlahden ortodoksien kalmisto

Taas pukkaa uutta julkaisua. Tällä kertaa ei kyseessä ole taaskaan muistomerkki, mutta todella arvokas ja merkittävä alue kumminkin. Kyseessä on yksi itä-Suomen ortodoksihautausmaista, joita ei ole hirveän montaa. Muutenkin läheinen Koitsanlahden hovi ja sen alueella asuneet lähes maaorjan asemassa olevat ihmiset vaikuttavat alueella vieläkin. Jonnekinhan heidänkin matkansa aikanaan päättyy ja täällä heillä on rauha maanpäällisistä asioista. 

Koitsanlahden kalmiston sisäänkäynti

Heitä tuskin on unohdettu


Willimies pyörähti paikan päällä kuvausreissulla helteisenä kesäaamuna ja yllättyi paikan kauneudesta, vaikka kyseessä on metsähautausmaa. Ne poikkeavat evankelisluterilaisista hautausmaista ilmeellä, että ne olisivat hoitamattomia ja saavat olla vailla hoitoa. Ehkä tähän tiivistyy näiden kahden kirkkokunnan erilaisuus muutaman oppiriidan  lisäksi.

Tsasounan sisäänkäynti

Ikoni vartioi uksen päällä



Minun mielestäni Koitsanlahden ortodoksihautausmaa on kaunis alue ja etenkin alueella oleva tsasouna kiinnitti huomioni. Valitettavasti ovet olivat lukossa, mutta kyllä hirsisessä rakennuksessa aina silmä lepää. Kyseinen tsasouna on nimetty Pietarin ja Paavalin tsasounaksi. Se on komistanut hautausmaata aina 29.6.2003 asti, jolloin KP Metropoliitta Ambrosius vihki sen käyttöön. Tsasounan seurakunnalle lahjoitti Pekka ja Ksenia Kuisminin lapset vastaten kuluista. Kerrassaan hieno ele ja ennen kaikkea pitkäikäinen lahja.







Tietoa kalmiston käyttöönottovuodesta minulla ei ole, mutta eipä sitä tiedä kukaan muukaan. Ilmeisesti alueella on kuitenkin haudattu paikallisia ortodokseja satojen vuosien ajan. Itse hautausmaa sijaitsee Petriläisen suvun ja Lappeenrannan ortodoksiseurakunnan mailla. Petriläisten suku ja Koitsanlahden kyläläiset ovat vastanneet alueen hoidosta jo sukupolvien ajan....   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita