keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Rautjärvi / Moskovan rauhan raja*


Tämä onkin juhlajulkaisu! Huomasin juuri, että kyseessä on julkaisu nro. 400. Enpä olisi aloittaessa uskonut tähän, mutta saas nährä mikä lienee lopullinen saldo, jos tämä nyt ikinä tulee valmiiksi? Etelä-Karjala on melkoisen laaja alue ja kohteita tuntuu putkahtavan kaiken aikaa lisää. Osa siitä on teidän lukijoiden ansiota, koska muutamia uusia minulle tuntemattomia kohteita on ilmoiteltu. Lisääkin saa lähettää, niin autoilukilometrit jäävät vähemmälle...
Moskovan rauhan rajalinja kesällä 1940

Kuten edellisessä postauksessakin, niin tänäänkin ollaan Rautjärvellä. Tarkemmin Rautjärven Variksenkylässä, missä oli keväällä ja kesällä 1940 vastaava ongelma kuin päivän videossamme. Pitäisikö jäädä vai lähteä? Keväällä ja kesällä 1940 Suomi ja Neuvostoliitto kävivät neuvotteluita maiden välisestä rajalinjasta. Aluksi vallitsi käsitys, että rajalinja jäisi rintamalinjalle eli erittäin kauas Rautjärveltä. Ensimmäiset tiedot muutoksista olivat, että raja kulkisi ikivanhaa Uudenkaupungin rauhan v. 1721 mukaista rajalinjaa, jolloin koko Miettilä jäisi rajan väärälle puolelle. Tämän jälkeen ilmoitettiin, että raja kulkisi suoraa linjaa Enso(Svetogorsk) - Koitsanlahti, jolloin tilanne olisi ollut sama Miettilän osalta.
Muistolaatta

Tilanne kuitenkin muuttui, kun Neuvostoliitto saneli suomalaisille ehdot rajalinjasta. Enso jäisi kokonaan Neuvostoliitolle ja siihen oleellisesti liittyvänä osana myös Pelkola, minkä vesitorni oli elintärkeä Enson teollisuudelle. Lopulta kun maat pääsivät tilanteesta sopimukseen, niin Neuvostoliitto yllätti siirtämällä rajalinjaa täällä Miettilän Variksenkylässä vähän kauemmaksi. Alkuperäinen rajalle hakattu rajalinja siirtyikin muutamia kilometrejä kauemmaksi. Sen verran neuvostoliittolaisia asia korpesi, että poistuessaan elokuun loppupuolella 1940 täältä Miettilä - Ilmeen tien rajalinjalta, he räjäyttivät rakentamansa vartiotornin maan tasalle. Se tuskin paikallisia asukkaita suuremmin harmitti?

Muistomerkin pystyttäjistä ja pystytysajankohdasta meillä ei ole tietoa. Lieneekö teillä lukijoilla?

Päivitys: Sairaslomalla Joensuun keskussairaalassa makaava assitenttimme "Iskä" Pirhonen soitteli "kuumaa linjaa" pitkin Variksenkylään ja selvitti taustoja. Muistomerkki on yksityishenkilöiden pystyttämä ja muistolaattaa olivat kiinnittämässä oman kylän miehet Eino Kiiveri, Eero Varis ja Erkki Vehviläinen.

Kiitokset näistä tiedoista ja pikaista paranemista, jotta ensi suven prätkäreissu toteutuu... 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita