keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Käkisalmi / Jatkosodan sankarivainajien muistomerkki

Käkisalmi on mielestäni erittäin siisti ja upea kaupunki venäläisen mittapuun mukaan. Sen kaduilla lompsutteleminen oli mukavaa ja joitain erikoisuuksiakin kaupungista löytyi, kuten esimerkiksi aiemmin esittelemäni Captain Morgan bar. Vaikka sen ruoka nyt ei mielestäni kummoista ollutkaan, niin se sisustus. Merirosvohenkisenä se vetosi minuun ja saattaisin jopa piipahtaa paikalla uudelleenkin. Voihan se olla, että jossain vaiheessa kaupungissa on piipahdettava, jos sinne nousee uusia muistomerkkejä suomalaisten toimesta tai löytyy jotain muuta kiinnostavaa.
Muistomerkki sijaitsee luterilaisen kirkon kirkkomaalla

Suomalaiset ovatkin alueella pystyttäneet joitakin muistomerkkejä, joista mielestäni surullisin sijaitsee Käkisalmen uuden luterilaisen kirkon pihamaalla, minne viime sotien aikana haudattiin 105 jatkosodan sankarivainajaa. Vapaussodan ja talvisodan sankareilla on oma muistomerkkinsä Käkisalmen hautausmaalla, mminkä olen jo aiemmin esitellyt. Nyt on siis jatkosodan sankarien muistomerkki vuorossa.

Luovutetun Karjalan sankarihautoja olen esitellyt jo monesti ja lisääkin on vielä tulossa. Kaikki ne ajoittuvat ajallisesti 1990-luvulle, jolloin vapaampi matkustaminen Venäjälle mahdollistui Neuvostoliiton romahdettua. Silloin itsekin aloin käymään siellä säännöllisesti oluen- ja tupakanhakureissuilla. Nykyisinhän olen kurvaillut pitkin ja poikin Karjalan kannasta ja käynyt paikan päällä toteamassa näitä suomalaisten järjestöjen ja valtiovallan pystyttämiä muistomerkkejä. Mielenkiintoisinta asiassa on mielestäni se, että niitä on niin paljon! Meillä lienee yhä kaukokaipuu Karjalaan vaikka 70 vuotta on kulunut sieltä lähdöstä ja lähtijätkin ovat jo iäkkäitä. Ilmeisesti kaipuu on siirtynyt muillakin jo seuraavaan ja sitä seuraavaan sukupolveen, kuten itselleni on käynyt?
Onko muistomerkissä 105 kivenmurikkaa? 

Neuvostoliiton romahdettua alkoi Suomessa herätä ajatus kenttähautausmaiden paikantaminen ja kunnostaminen. Tämä työ onkin jo tehty, mutta samalla ihmiset ja järjestöt alkoivat selvittää oman entisen pitäjänsä hautausmaiden, kirkkojen ja muistomerkkien kohtaloa. Osa löytyi entiseltä paikaltaan, mutta monet jäljet entisistä ajoista olivat kadonneet. Niinpä niiden tilalle pystytettiin lukuisia uusia muistomerkkejä kertomaan alueen entisistä omistajista ja heidän elämästään sekä muistoistaan. 

Aina uuden muistomerkin pystyttäminen ei ollut helppoa eikä etenkään nopeaa, koska tämä Käkisalmen jatkosodan sankarivainajien muistomerkin pystyttäminen vaati aikaa viitisen vuotta, ennen kuin sen pystyttäminen sallittiin Venäjällä. Tätä ennen asiasta keskusteltiin aina Venäjän silloista suurlähettilästä Juri Derjabinia myöten. Lopulta byrokratia saatiin selätetyksi ja tämä Käki-säätiön ja opetusministeriön tukema operaatio sai luvan. 
Marmorinpalanen kertoo kahdella kielellä kohteen faktat

Lopulta tämä 105 kaatuneen käkisalmelaisen sankarivainajan muistoksi tarkoitettu muistomerkki paljastettiin 6.7.1996. Valitettavasti tekijää en tiedä. Ehkä jälleen kerran lukijat voivat auttaa minua tässä? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita