maanantai 29. toukokuuta 2017

Käkisalmi / Luterilainen kirkko

Viimeinen viikko töitä alkaa tänään ja lauantaina kaikki on ohitse kuluneelta lukuvuodelta. Turha tässä on vieläkään kuvitella saavansa huokaista, koska kymmenet asiat odottavat vielä tekijäänsä eli minua. Sinänsä eiköhän tästä jo rutiinilla selvitä, koska onhan tuota melkoisesti kertynyt vuosien varrella kokemusta kuinka maalaisjärkeä hyväksikäyttäen asiat saa sujumaan paljon jouheammin kuin turhaa jäkittämällä. Joten ei muuta kuin kohti uusia pettymyksiä....
Kirkko kohoaa kadun päässä ylväänä

Koska loma on kohta alkamassa, niin se tulee omalta osaltani olemaan poikkeuksellisen pitkä, eikä kuukauden mittainen kuten aiempina suvina. Nyt onkin aikaa ottaa ensimmäinen viikko ihan poikkeuksellisen lunkisti. En näet aio tehdä mitään, vaan kaivaa kirjahyllyn uumenista kirjoja, jotka olen viime vuosina hankkinut sinne, mutta en vaan ole kerinnyt niitä lueskelemaan kaiken tohinan keskellä. Muutama itseäni kiinnostava historia-aiheinen teos odottaakin pääsyä hyppysiini. Pakkohan se on jo oman ammattitaidonkin takia perehtyä uusimpiin tutkimuksiin!
Venäläiset ovat rakentaneet pienen lisäsiiven kirkon takaosaan

Ammattitaitoa sen sijaan ei kummemmin osoita ottamani valokuvat helteisenä kesäkuisena päivänä Käkisalmen luterilaisesta kirkosta, mutta siitä viis... tavoitteeni on näet saada kaikki Käkisalmen kohteet julkaistuksi tämän viikon aikana päästäkseni muiden kohteiden kimppuun. Sitä en vielä osaa sanoa, että mikä on seuraava paikkakunta, mutta jostain Karjalan kannakselta kuitenkin. Vaihtoehtoja on niin monia, että mennään ihan hetken mielijohteen avulla eteenpäin.

Käkisalmen linna on ollut väestön suojapaikkana jo kauan. Kolmannen ruotsalaisten tekemän ristiretken jälkeen sotajoukko valloitti Sigge Laken johdolla Käkisalmen linnoineen 1294. Nimi Käkisalmi lienee karjalaisten käyttämä nimitys, mistä paikkakunnan ruotsinkielinen nimi Kexholm on väännetty, koska heiltä ei taipunut karjalan- eikä suomenkieli. Tilanne ei kuitenkaan ollut pitkäikäinen vaan Käkisalmi vaihtoi omistajaa useasti vuosisatojen aikana. Vasta 1600-luvulla tilanne muuttui ruotsalaisten eduksi Stolbovan rauhan myötä. Jo muutamaa vuotta aikaisemmin alueelle nimitettiin luterilainen kirkkoherra, mitä katsotaan Käkisalmen luterilaisen seurakunnan alkuvaiheeksi. Vuosi oli tuolloin 1611.
Peltikatot kiiltelivät uutuuttaan, mutta nuo seinät....kuin keskiajalta. Upeat kerrassaan

Käkisalmen luterilainen seurakunta laajeni kaupungin ympäristöönkin ja saavutti lopullisen kokonsa vuoteen 1845 mennessä. Tietenkin seurakunta tarvitsi käyttöönsä oman kirkonkin, joista ei valitettavasti ole säilynyt varmaa tietoa, mutta oletettavasti päivän kohteemme olisi jo kahdeksas kirkko. Ensimmäinen kirkko, mistä on säilynyt tietoa, oli vuonna 1681 rakennettu luterilainen linnankirkko. Se tosin purettiin jo vuonna 1898. Seuraava kirkko oli Tuoma Suikkasen rakentama kirkko vuodelta 1759. Sen kohtaloksi koitui joutuminen soan uhriksi 1941, jolloin se tuhoutui kokonaan. Tällöin tämän päivän kohteemme, uusi luterilainen kirkko oli jo toiminnassa.

Uutta luterilaista kirkkoa alettiin suunnittelemaan jo 1904, koska vanhan kirkon korjaamista pidettiin liian kalliina vaihtoehtona. Aikaa kuitenkin kului rutkasti ennen kuin uusi kirkko alkoi nousta maamerkiksi Käkisalmen keskusta-alueelle. Rahapula ja tonttiongelmat viivyttivät rakennustöiden alkua. Odotellessa kerettiin tilaamaan useat piirustukset kirkosta ja lopulta neljänsien piirustuksien valmistuttua 1928, alkoi tontilla tapahtua. Nuo piirustukset olivat professori Armas Lindgrenin käsialaa.

Uuden kivisen kirkon rakennustyöt alkoivat 1929 ja se on muodoltaan päätytornillinen pitkäkirkko. Ulkoseinät muurattiin luonnonkivistä ja luo ympäristöön vaikutelman, että kirkko olisi huomattavasti vanhempi. Sisältä kirkko oli aikalaiskuvauksen mukaan juhlava ja sen koristukseen kuuluivat rautaportit ja pylväät. Alttaritaulu ja kirkonkellot "kaapattiin" vanhasta kirkosta ja tässäkin toimessa näkyy rahanpuute, mikä oli vaivannut Käkisalmen kirkkoprojektia alusta asti. Lopputulos on silti hemmetin komea!!!!
Käkisalmen kirkko elokuussa 1941....melkoisesti vaurioita tulipalosta

Kirkko säilyi ehjänä talvisodan pommituksista, mutta jatkosodan alussa venäläiset perääntyessään sytyttivät Käkisalmen palamaan ja kirkko koki suuria vaurioita. Sotavuosien aikana kirkkoa ei keretty kunnostamaan kokonaisuudessaan, kunnes oli taas aika poistua Käkisalmesta 1944. 
Kirkon pääovi kesällä 2015....kirkko lienee vailla käyttöä

Sotien jälkeen kirkkoa ei ole käytetty kirkolliseen toimintaan, vaan se on toiminut kulttuuritalona, nuorisotilana ja discona. Sen takia sisätiloista ei löydy kuulemma mitään alkuperäistä. Itse emme päässee sisään kirkkoon, vaan se vaikutti tuolloin kesäkuussa 2015 suljetulta vailla mitään käyttöä. 

1 kommentti:

  1. Kiinnostava blogi sinulla. Kävin viime kesänä ensi kertaa Käkisalmella ja tuolloin kirkkoa remontoitiin. Viime viikonloppuna olin siellä toista kertaa ja remontti oli ilmeisesti valmis. Ulko-ovi on ainakin hieno ja katossa uusi pelti. Harmi vain kun sisälle ei päässyt. Kirkko toimii kulttuurikeskuksena. T Evakon lapsi

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita