perjantai 8. joulukuuta 2017

Viipuri / Monrepos osa 2

Edelliselläkin kerralla olimme Monrepossa, mutta koska postauksesta olisi tullut aivan jättimäisen pitkä, niin päätin jakaa puistoalueen kirjoitukset kahteen tarinaan. Ensimmäisessä osassa esittelin kohteet, jotka sijaitsevat puiston pääportilta Suomen suuntaan. Nyt tietenkin minun logiikallani vuorossa ovat puistikon kohteet, jotka sijaitsevat pääportilta Viipurin kaupungin suuntaan!

Tällä kertaa jätän pidemmät historiaosuudet pois ja keskityn ainoastaan puistosta löytyvien muistomerkkien esittelemiseen. Jos olet kiinnostunut puiston menneisyydestä, niin sinun kannattaa lukaista edellinen kirjoitukseni, missä kerroin puiston historiallista taustaa.
Leijona näkyvissä...

Itsenäisyyden leijona on kulkeutunut Monreposiin
Pääportilta lähdettyä kuljetaan ensin pitkää puiden reunustamaa kävelytietä, jonka päästä käännytään oikealle Viipurin kaupungin suuntaan. 
De Broglien veljesten obeliski

Obeliski on korkealla kalliolla

Muistomerkistä on kadonnut osia

Marmorilaattoja jalustassa


Marmorikin halkeaa

Pystyttäjän nimi
Obeliski on pystytetty Paul Nicolayn vaimon veljesten muistoa kunnioittamaan Monreposiin. Paulin vaimon veljet kaatuivat Napoleonin sodissa ja tämä englantilaisen arkkitehti Charles Heathcote Tatham suunnitteli tämän obeliskin. Se pystytettiin paikoilleen vuonna 1827. Muistomerkin nimi tulee veljesten sukunimestä De Broglie.
Tolppa näyttää teräkseltä, mutta on marmoria

Vierailijoita on maastosta päätellen riittänyt

Laatta on kadonnut

Vain reiät ovat jäljellä
Keisarien pylväs pystytettiin vuonna 1804 kahden keisarin, Paavali I:n ja Aleksanteri I:n kunniaksi. Se sijaitsee puiston itälaidalla korkean kummun päällä. Jalustalle asetettu pylväs on tehty vihreänharmaasta ruotsalaisesta marmorista. Siihen oli kiinnitetty laatta, johon on kaiverrettu latinankielinen teksti ”Ceaser noblis haec otia fecit” (Keisari lahjoitti meille tämän rauhan). Nykyisin laatta on kadonnut jonnekin.
Monrepos oli kuuluisa kaarisilloistaan 

Sillat ylittävät pieniä kanavia, joista kaivetut lammet saavat vetensä

Jäisi itseltäni tekemättä

Vesi oli kuvaushetkellä melko matalalla
Monreposin kaarisillat rakennettiin italialaisen Martinellin piirustusten mukaan 1798. Alkuperäiset olivat moniväriset ja saattoipa niissä olla ripaus kultamaaliakin. Alkuperäiset sillat olivat huonokuntoiset ja ne purettiin 1950-luvulla. Nykyiset kaksi Monreposin kaarisiltaa valmistuivat vuosina 1998 ja 2001 Pro Monrepos yhdistyksen ja Tampereen ammattikorkeakoulun tekeminä. 
Tästä on varmaan aikoinaan mennyt lautta ylitse?

Puiden juuret ovat pinnassa

Tämäkin puu lienee jo iäkäs, koska se on ontto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita