sunnuntai 4. joulukuuta 2022

Tartto / Tarton rauhan solmimispaikka

Suomen itsenäisyyspäivä alkaa olla lähellä ja etsin jotain isänmaallisuuteen viittaavaa kohdetta kuvakansiostani. Sellaista ei löytynyt, mutta ehkä tämä kohde jollakin tapaa täyttää kriteerit? Reilut sata vuotta takaperin, osa suomalaisista koki Tarton rauhan häpeärauhana, mutta onhan tuon jälkeenkin rajoja siirretty. Valitettavasti väärään ilmansuuntaan minun mielestäni.

Tiukat neuvottelut Tarton kaupungissa Virossa johtivat muutaman kuukauden jälkeen rauhansopimukseen, missä lopulta määritettiin itärajamme linjaus ja sovittiin monista asioista, jotka jäivät Suomen itsenäistyessä hoitamatta. Iso asiakokonaisuus olikin, miten toisen valtion alueella oleva omaisuus jaetaan.... Suomella oli neuvottelujen alkaessa kovat vaatimukset, mutta maailmantilanne etenkin Venäjällä, kehittyi Suomen kannalta huonompaan suuntaan. Lopulta aluevaatimuksista jouduttiin luopumaan, toki saimmehan Petsamon.

Näin jälkiviisaana voinee sanoa, että jo tuolloin Venäjään ei voinut luottaa. Paperille painetut sanat ja allekirjoitukset menettivät merkityksensä viimeistään 1939, jolloin rajoja ruvettiin taas siirtelemään. Se mikä neuvottelupöydässä voitettiin, ei veli venäläiselle riittänyt. No, onhan meidän maamme sentään kehittynyt, sivistynyt ja luotettava valtio itänaapuriin verrattuna. He eivät ikinä opi ja siksi toivottavasti saavat hakata päätään vielä lisää ukrainalaisiin mäntyihin....

Neuvottelut käytiin Tarton yliopiston opiskelijajärjestö Eesti Üliõpilaste Seltsin talossa ja Suomen valtuuskuntaa johti Juho Kusti Paasikivi. Pihalla on myös tapahtumasta muistomerkki, missä sama teksti kolmella kielellä - suomeksi, viroksi ja venäjäksi. Muistomerkin teksti kertoo: 

14.X.1920

Tässä talossa solmittiin Suomen ja Neuvosto-Venäjän välinen rauhansopimus

Rauhanneuvottelut pidettiin täällä

Talon seinässä oleva laatta

Tarton rauhanneuvotteluiden muistomerkki


PS. Kuvat eivät ole itse ottamiani, mutta julkaisulupa niillä on. Sen meille antoi kuvien ottaja Dimitri Odintsov

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita