sunnuntai 18. joulukuuta 2022

Uukuniemi / Lyylityskivi

Juolahti mieleeni tätä kirjoittaessani, että on nuo muistomerkit jääneet aika vähiin viime aikoina! Ei ole muuten tulossa tänäänkään, mutta ainakin omasta mielestäni yksi blogin erikoisimpia kohteita kuitenkin. Jokainen saa toki muodostaa oman mielipiteensä, mutta kerroinpa oman mielipiteeni tai siis MP:n, kuten nuoret asian ilmaisevat. 

Pyhän perheen tsasounalta, viime viikkoinen stoori, jatkoin matkaani kohti Uukuniemen Camping-aluetta. Siellä tarkoitukseni oli kuvata kaksi kohdetta ja ne löytyivätkin helposti. Tähän kohteeseen olisin tarvinnut kuvausapua, mutta sitä ei ollut saatavana, koska kaikki immeiset olivat parhaillaan lounaalla alueen ravintolassa. No pärjäähän sitä yksinkin. Siirrytäänpä asiaan ja ennen kaikkea lyyleihin! Minun nuoruudessanihan se tarkoitti naisia. No, minähän en niitten päälle koskaan mitään ymmärtänyt....

Sanana lyyli tarkoittaa salaista voimaa ja lyylitys palvomista ja mielittelemistä. Lyylitys myös viittaa metsästysonneen ja metsän jumalille annettuihin uhreihin. Yleensäkin lyyli tarkoittaa ihmistä kohdannutta onnea. Lyylittelemällä rukoiltiin jumalilta, hengiltä, pyhimyksiltä ja haltijoilta jotain itseltä puuttuvaa. Lisäksi lyylittelemällä kiitettiin jo saadusta ja toivottiin onnea. Lyylitys suoritettiin erillisellä lyylityspuulla tai lyylityskivellä, kuten Uukuniemellä. Kiveen on hakattu kaksi koloa, joihin kädet asetettiin. Näin siirryttiin kuin toiseen todellisuuteen ja lyylitys saattoi alkaa. 

Uukuniemen lyylityskivi


Koska tämä Uukuniemen lyylityskivi on aivan uimarannan läheisyydessä, niin ei yllätä, että paikallisen perinnetiedon mukaan lyylittelemällä on toivottu kalaonnea, myrskyttömiä vesiä ja talvitien turvallista kulkua. Varmaan paljon muitakin asioita on kivellä käyty toivomassa. 

Ilmeisesti nämä lyylityspaikat ovat vastaavia kuin kuppikivet ja muut esi-isiemme palvontapaikat. Luottamus ja usko johonkin korkeampaan voimaan on aina ajanut ihmisiä perustamaan palvontapaikkoja ja etsimään niistä lohdutusta sekä toivoa paremmasta. 

Siihen minulla ei ole vastausta, että milloin lyylityskiviä on tehty, mutta onko sillä väliä? Minäkin tein pienen toivomuksen paikalla ja se toteutui. Jääköön salaisuudeksi, mitä toivoin!

Willimies tutustuu lyyliin

Kivenkolot ovat vierekkäin

Kivi on mökin läheisyydessä

Kolot oikeassa ylänurkassa

   


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita