perjantai 26. heinäkuuta 2024

Lappeenranta / Morgan ja Konda

Tervehdys pitkästä aikaa! 

Lähes vuosi on vierähtänyt edellisestä kohteen julkaisemisesta ja rauhallista tulee olemaan jatkossakin.....valitettavasti. Kovinkaan montaa uutta kohdetta minulla ei ole tiedossa, mutta jokunen kuitenkin. Tosin nekin pitäisi käydä ensin kuvaamassa, mutta sen on estänyt autokaluston kunto. Eiköhän noita kuitenkin pääse kuvaamaan syksymmällä. No, yhtä kohdetta olin assistentti Ritan kanssa menossa kuvaamaan, mutta suljetut portit estivät matkamme. Kymmenen kilometrin kävely tappohelteessä ei meitä raihnaisia houkutellut, joten syksyllä uudelleen. 

Jotain Willimies on kuitenkin saanut aikaiseksi suvenkin aikana. Kävin läpi blogin vanhat julkaisut, joista poistin toimimattomat videot ja lisäsin uusia kuvia kadonneiden tilalle. Ilmeisesti Putinin kätyrit olivat iskeneet blogini julkaisemiin kuviin, joissa oli strategisia kohteita, kuten suomalaisia "natsi"-muistomerkkejä, venäläisiä maisemakuvia ja kaikkea muuta maan ja taivaan väliltä. Olivat poistaneet jopa Leninin patsaan kuvat, mutta ne joutivatkin pois. Olisin varmaan poistanut ne itsekin jopa vapaaehtoisesti. Puutteita kohteiden kuviin jäi, ja nyt toivonkin lukijoilta apua. Tarvitsisin ehdottomasti blogiini Tuppuran ja Huovarin taisteluiden muistomerkkien kuvat. Ne valitettavasti ovat kadonneet. Jos pystyt auttamaan, niin olisin ikuisesti kiitollinen. Yhteyttä voi ottaa minuun sähköpostitse.

Mutta siirrytäänpä asiaan. Tänään julkaisuun tulee muistomerkki, mistä minulla ei ollut mitään tietoa etukäteen. Niinpä yllätyin saadessani blogin palkattomalta assistentilta kuvan ja Lappeenrannan museon lyhyen infon tästä muistomerkistä. Mielelläni olisin käynyt paikan päällä itsekin, mutta nykytilanteessa sotilasalueelle meno olisi vaatinut liikaa vaivaa muilta ihmisiltä, joten ehkä vielä joskus pääsen paikallekin, kunhan Putinin kätyreineen saadaan kuriin.

Tämän päivän kohde ei ole alkuperäisellä paikallaan, vaan sitä on jouduttu siirtämään 1990-luvulla. Tarkkaa aikaa ei ole minun tiedossani. Nykyisin hauta-/muistokivi on Maasotakoulun alueella. Alkuperäinen sijainti oli ratsastusmaneesin ja Vääpelirakennuksen välissä Maasotakoulun pohjoisrinteessä. Sieltä kivi siirrettiin turvaan Maasotakoulun alueelle, joka taisi tuolloin olla Päällystöopiston nimellä?

Morganin ja Kondan hautakivi. Kivestä erottuu nimet ja -31



Kyseessä on hautamuistomerkki, jolla on mielenkiintoinen historia. Kyseessä olevassa kivessä on kaiverrettuna teksti MORGAN KONDA, mutta keitä he olivat? 

Itsenäisyytemme alkuvuosina alueella toimi Kadettikoulun ensimmäisen vuosikurssin kadettina, ratsumestari ja aatelinen vapaaherra Henrik Wrede Af Elimä, joka omisti vuodesta 1920 lähtien Konda-nimisen Schäferin ja Morgan nimisen hevosen. Kyseiset eläimet olivat Henrikille rakkaita ja hän halusikin muistaa heitä testamentissaan. Tämä euralaislähtöinen aatelisherra toimi Uudenmaan Rakuunarykmentin 3.Eskadroonan päällikkönä, kuollen helmikuussa 1931 keuhkotautiin. Nyt oli aika saattaa testamentti ajantasalle....

Testamentissään hän oli määrännyt Morganin ja Kondan surmattavaksi ja haudattavaksi hautajaispäivänään. Viimeistä tahtoa kunnioitettiin ja eläimet haudattiin alkuperäiselle paikalle hautapaaden kanssa. Kivi siis siirrettiin 1990-luvulla talteen, mutta eläinten hauta on edelleen koskemattomana ilmeisesti nykyisen Helsingintien alla. Itse Henrik Wrede haudattiin Lappeenrannan vanhalle hautausmaalle.  

Kyseessä on kyllä erikoinen kappale historiaa ja en muista vastaavia tulleen vastaan. Popi-koira ja Kouvolassa pystyasentoon haudattu hevonen toki on blogissa esitelty. Ehkä joku muukin eläinaihe, mitä en vaan jaksa muistaa. Tarkoitukseni on kuitenkin vielä tämän vuoden aikana lukea kaikki blogini kohteet läpi ja ehkä monet näistä paikoista ovat jopa uudelleenkuvaamisen arvoiset........ Blogi ei siis missään nimessä ole vielä loppuaan nähnyt, mutta julkaisuvauhti tulee olemaan leppoisan rauhallinen! 

Blogin uusimmat käänteet kerron blogin Facebook-sivustolla, joten pysykäähän menossa mukana! Siellähän olen kesän aikana esitellyt kaksi tuhottua suomalaista muistomerkkiä, jotka ovat tuhoutuneet ikuisiksi ajoiksi. Mielestäni häpeällistä toimintaa, mutta itänaapurilta voi nykyään odottaa mitä tahansa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita