sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Lappeenranta / Parkkarilan työväenyhdistys*

Tänään tutustumme Kaukaan alueen työväenliikkeen historiaan. Alueen työväenyhdistyksen alkuhetkistä on ristiriitaista tietoa. Muistitiedon mukaan yhdistys olisi perustettu v.1902 ja siksi 95-vuotis syntymäpäiviä vietettiin v.1997. Uusimman tiedon mukaan perustamisajankohta onkin 24.1.1907. Siksi satavuotisjuhlia vietettiin v.2007. Näin se aika kuluu ja muistitieto alkaa elää omaa elämäänsä. Yhdistyksen arkistot ja asiakirjat ovat myrskyisinä aikoina kadonneet.

Jos yhdistyksen perustamisen ajankohdasta on kirjavaa tietoa, niin vaihteleva on myös Parkkarilan työväenyhdistyksen omistaman Tirilän työväentalon historiakin! Yhdistys rakensi talon itselleen talkootyönä v.1911 ja se oli heidän hallussa aina kansalaissodan jälkeisiin aikoihin asti. Tämän jälkeen talo oli kommunistien ja myöhemmin suojeluskunnan hallussa.

Sotavuosina Tirilän työväentalo osallistui sotaponnistuksiin toimimalla rintamalla kaatuneiden arkutuspaikkana. Monet rintamalla palvelleet kaukaalaiset aloittivat viimeisen matkansa talon juhlasalista. Sotien jälkeen v.1947 talo palautui yhdistykselle ja toimi myös elokuvateatterina. Tappiollinen toiminta pakotti työväentalon myyntiin v.1962 ja sen jälkeen sitä käytettiin olutvarastona. Nämä ajat minäkin muistan hyvin, koska paikallinen nuoriso norkoili talon ympärillä ja taidettiinpa sitä muutamat maistiaisetkin saada koplattua!

Tämän vaiheen jälkeen talo oli purku-uhan alla, kunnes Parkkarilan työväenyhdistys osti talon taas itselleen v.1981. Mittavien korjaustöiden jälkeen taloa on käytetty juhlien, tanssien ja huutokauppojen pitopaikkana. Oma viimeinen vierailuni talossa oli v. 2010, kun entisen työpaikkani Kaukaan vaneritehtaan muisteloilta järjestettiin. Hauska iltahan se oli, vaikka monella olikin synkkä näkemys omasta tulevaisuudestaan. No tämän jälkeen monet meistä entisistä "duunareista" on onneksi saanut uuden työpaikan.
Työväenyhdistys kunnioitti perustajajäseniään pystyttämällä Kaukaan kadun varrella sijaitsevaan puistikkoon muistomerkin. Vierailimme myös siellä, joten siitäkin liitämme kuvat. Itse en ajatellut asiaa, mutta poikani ihmettelivät muistomerkin sijaintia. Miksi se ei ole Tirilän työväentalon läheisyydessä? Onko paikalla sijainnut ensimmäinen kokoontumispaikka? En tiedä, mutta yritän selvittää asian.


Heitän nyt lukijoille pyynnön. Jos tiedät yhdistyksen alkuvuosista jotain tai hallussasi on mitä tahansa yhdistykseen tai taloon liittyvää materiaalia kuvista asiakirjoihin tai muistitietoa, niin ota yhteyttä sähköpostitse. Yhteyttä voit ottaa blogini kautta tai suoraan Parkkarilan työväenyhdistykseen. Kiitos jo etukäteen.  

Päivitys: Muistomerkin paikan nimitys nykyisin on Pekosen puisto, mikä nimi tulee naapuritontilla sijainneesta Pekosen talosta. Nykyisen muistomerkin kohdalla oli 1900-luvun alussa hiekkakuoppa, jossa oli loivat reunat, joten kuulijoiden helppo istua ja seurata paikalla pidettyä kokoontumista. Alkuvaiheessa, ennen työväentalon valmistumista, työläiset kävivät täällä "kuopalla" työväen kokouksissa. Nimitys oli yleisesti käytössä. 

Itsekin olen ihmetellyt syytä, miksi tämä muistomerkki on sijoitettu Kaukaankadun varteen, mutta eiköhän syy nyt selvinnyt! Kyseessä on yhdistyksen ensimmäinen kokoontumispaikka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita