Eilisehtoona olin Kouvolassa Williladyn ja poitsuni kanssa katsomassa SaiPan peliä. No melkoista vähättelyä sanoa, että me kolme olimme paikalla ainoina lappeenrantalaisina! Meitähän oli koko hemmetin junalastillinen eli 750 fania ja tunnelma sen mukainen. Lisäksi sen verran häikäisivät nuo SaiPan otteet, että piti ajoittain katsella matsia keltamustien lasien läpi. Lisäksi, mikä parasta, niin voittohan sieltä oli kotiatuomisena tältä reissulta. SaiPan nousu kohti runkosarjan voittoa on nyt virallisesti alkanut....
Koska Kouvola oli SaiPalle taas vieraskorea kaupunki, niin pitänee esitellä vastavuoroisesti sieltä massiivinen ja monumentaalinen kohde, nimittäin Itsenäisyyden patsas. On meinaan melkoinen kolossi betoniviidakon keskellä, minkä ohitse muuten marssimme eilisehtoona joukolla tietä pitkin....
Jättiläiskokoinen Itsenäisyyden patsas Kouvolan keskustassa |
Tämä jättimäinen yli 6 metriä korkea kivenjärkäle on ollut omalla paikallaan jo 13.12.1936 asti ja sitä ei yksinkertaisesti kukaan Kouvolan keskustassa liikkuva voi jättää huomioimatta.
Muistomerkin suunnittelu alkoi jo vuonna 1933, jolloin Kotkan Rintamamiesyhdistys teki aloitteen hankkeen toteuttamiseksi. Tavoitteena oli muistomerkki Kymenlaakson itsenäisyysuhreille. Kyseiseen joukkoon laskettiin mukaan likipitäen kaikki Valkoisen armeijan joukoissa henkensä menettäneet sisällissodan aikana murhattuja unohtamatta.
Arvo Muroman suunnittelema Itsenäisyyden patsas |
Monumentti rahoitettiin alueelta kerätyistä lahjoitusvaroista ja sen tarkoitus on muistuttaa jälkipolvia siitä, ettei yksikään ihmisuhri ole mennyt hukkaan kun se annettu isänmaalle.
Patsaan suunnitteli Arvo Muroma ja siihen oleellisesti liittyvän sotilasta siunaavan enkelin korkokuvan suunnitteli Gunnar Finne. Muistomerkkiin liittyvän tekstin Uhrimieli, sankaruus, isänmaamme voimakkuus, laati V.J.Penttala, tosin Unto Seppänen hyväksyi tekstin.
Kuusi metriä korkeutta! |
Itsenäisyyden patsas paljastettiin 13.12.1936 samalla kun naapurissa sijaitseva Kymen Lukon rakennus(esitellään myöhemmin) otettiin käyttöön. Patsaan paljastuspuheen piti jääkärikapteeni Kalervo Kurkiala. Muistomerkki luovutettiin Kouvolan kauppalan hallintaan kaupungin johtohenkilöiden läsnäollessa.
Tämän jättimäisen monumentin valmisti Hämeenlinnalainen yhtiö Oy Heinäsen kiviveistämö. Lieneekö yrityksen suurin toteutettu työ?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita