Willimies on historiaan jo nuorena hurahtanut lappeenrantalainen, jonka retket johtavat muistomerkeille, historiallisille paikoille ja luonnonnähtävyyksien äärelle. Matkat alkoivat vuonna 2012 Lappeenrannasta ja jatkuivat kaikkialle Etelä-Karjalaan. Nyt uusina aluevaltauksina ovat Kymenlaakso ja luovutettu Karjala. Suuruudenhulluna tyyppinä Willimies ja assistentti Willilady aikovat kuvata alueiden kaikki merkittävät kohteet.
Melkoinen alkuvuosi ollut tällä kertaa. Kaikenlaista sisähommaa on tullut tehtyä, koska eihän tuonne tarkene nenäänsä työntää pihamaalle karmivan pakkasen takia. Lisäksi autokin sanoi sopimuksen irti akun osalta ja mitä tekemistä minulle jäi? Niinpä olenkin keskittynyt katselemaan pikkuleijonien esityksiä telkkarista sekä aina loistavan TV-sarjan 24 ensimmäisiä tuotantokausia. Jack Bauer onkin ollut paras kaverini viime päivinä ja tulee olemaankin, kunnes kaikki yhdeksän tuotantokautta on koluttu läpi! Lienee kolmas kerta? Silti tätä blogiakin pitää viedä eteenpäin, joten jatketaanpa esittelemällä kokonaiset kolme kohdetta yhdellä kertaa, koska ovat Willimiehen iloksi vai peräti kiusaksi naputelleet saman rakennuksen seinään kolme muistolaattaa kertomaan tarinaa rakennuksen menneisyydestä. Toisaalta kyseessä ei ole pelkästään rakennushistoriallinen esittely, koska samalla muistolaatat kertovat myös puolustusvoimiemme historiasta. Nykyisin tätä Kouvolan varuskunta-alueella sijaitsevaa rakennusta käyttää KRAO eli tuttavallisemmin Kouvolan rautatie- ja aikuiskoulutus, mutta jotain mielenkiintoisempaakin sen menneisyydestä löytyy. Heti valmistumisensa 1915 jälkeen rakennus nimittäin otettiin sairaalakäyttöön hoitamaan venäläisiä sotilaita, joiden tehtävä oli varmistaa, ettei Suomen alueen kautta kukaan pääse hyökkäämään Pietariin.
Entinen sairaala ja kasarmirakennus
Rakennuksen ensimmäisestä käyttötarkoituksesta muistuttaa rakennuksen ulko-oven kupeeseen sijoitettu muistolaatta, mikä kertoo sairaalan aloittaneen toimintansa vuonna 1915.
Itä-Suomen sotilaslääketieteellinen yhdistys on kiinnittänyt kyltin seinään
Sairaalan lakkauttamisen jälkeen tämä kasarmirakennus siirtyi 3.erillisen autokomppanian ja 3.erillisen viestikomppanian käyttöön. Mutta kuten kerroin, niin nykyisin varuskuntasairaalan rakennuksessa toimii pelkästään siviilipuolen koulutusta. Muistona alueen armeijakäytöstä on kuitenkin ulko-oven kupeeseen asennetut muistolaatat edellämainituista joukko-osastoista.
Kymenlaakson autojoukkojen kilta ry. ja Kouvolan autoliikkeiden yhdistys ry. kunnioittavat autokomppanian muistoa
Kymen viestikilta ry. ja 3.Er VK.n henkilöstö kunnioittaa viestikomppanian muistoa
Päivitys 7.5.2019
Kaikki kolme muistolaattaa ovat Esa Hyytiäisen suunnittelemia ja valmistamia. Kaikki myös paljastettiin samana päivänä eli 19.5.2001
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita