maanantai 10. huhtikuuta 2017

Kouvola / Jaalan kirkko

Viime päivät ovat olleet jännittäviä ja lisää piisaa tänäänkin. Vaaleissa äänestämäni ehdokas jäi varasijalle, mutta mitäpä tuosta. Ehkä hän ei olisikaan ollut hyvä ajamaan itselleni tärkeitä asioita? Se nyt jää tietenkin näkemättä, mutta tänään paljastetaan jotain tärkeämpää, mitä olen jännittänyt jo muutaman viikon. Kyseessä on tietenkin se, että kuka valmentaa SaiPaa ensi kaudella? Viime kausi meni ihan plörinäksi, mutta nyt on pakko korjata tilanne. Annan SaiPan valinnalle ison peukun, koska Tero Lehterä on valmentaja, mihin ainakin itse luotan kuin vuoreen. Ai niin, tätähän ei saanut julkaista ennen kello 11.00 tänään! No, onko tuolla väliä?
Jaalan kirkkoa kuvatessa satoi kaatamalla

No siirrytäänpä SaiPasta Kouvolaan liittyneen Jaalan kirkon pihamaalle, mikä on seuraava kohteemme. Tämä kirkko on valmistunut vuonna 1878 ja kai se tyyliltään edustaa uusgoottilaista tyylisuuntaa. Se ei ole kuitenkaan sen puhdasverinen edustaja. Kaikesta huolimatta arkkitehti August Boman on suunnitelmassaan onnistunut toteuttamaan kirkon, jota kelpaa katsella. Ehkä oman lisänsä kirkon ulkoasuun ovat jättäneet myös sen rakentajat hausjärveläiset Karl Kajander ja Karl Källman.
Kirkko on melko pelkistetty, mutta koristeellisuutta on jonkin verran

Kirkkoon hankittiin Sigrid Keinäsen maalaama alttaritaulu vuonna 1885 ja ensimmäiset urut asennettiin paikalleen 1906, joten rasitus on ollut kova pienelle maatalousyhteisölle. Silti se rakennettiin kaikkien yhteisin ponnistuksin ja uhrauksin. Hyvää huolta kirkosta on pidetty myöhemminkin, kuten puukirkkoja pitääkin huoltaa, jotta ne säilyvät silmiemme ilona vuosisatoja. Näitä ei rakenneta enää....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita