tiistai 18. huhtikuuta 2017

Kouvola / Valkealan kirkko

Willimies on nyt pari päivää löysäillyt kotosalla. Maanantai oli aivan totaalinen laiskottelupäivä, minkä kyllä omasta mielestäni olinkin ansainnut. Tänään sen sijaan ponnistukset jäivät auton kesärenkaiden vaihtoon, mikä nyt oli vähän pakollinen homma. Se nyt sallittakoon vaikka muuten en kummempia tehnytkään. Huomenna on edessä pihan haravointia ja torstaina roskakuorman ajoa kaatopaikalle, minkä jälkeen pitää vielä käydä tankkaamassa itänaapurissa, jotta pääsen lauantaina ajelemaan opiskelukaverini syntymäpäiville Kotkaan. Edessä lieneekin kostea juhla, koska pihalle on raahattu kylpypalju. Siinä sitä saakin meren rannalla istua kallo jäässä kun muu kroppa paistuu elävältä hiljaisella tulella! 
Valkealan kirkon ympärillä hautausmaan aidassa on jäljellä hevosille tarkoitetut lenksukat

Valkealan kirkko on valkoinen

Koska kyseessä on muutenkin hulvattomat kinkerit, niin lieneekin asiallista julkaista vähän hengellisempää materiaalia. Sellaiseen kaiketi sopii Kouvolassa entisessä Valkealan kunnassa sijaitseva Valkealan kirkko, mikä vihittiin käyttöön 1927. Ensimmäinenhän se ei ole vaan kyseessä on jo Valkealan neljäs kirkko. Kaikki ovat toki sijainneet samalla alueella ensimmäisen valmistuttua 1631, toisen 1674 ja kolmannen valmistuttua vuonna 1798. 
Kellotapuli on vuodelta 1782

Nykyinen, Armas Lindgrenin ja Bertel Liljeqvistin suunnittelema, kirkko korvasi vuonna 1920 palaneen kolmannen kirkon. Kyseessä on rapattu tiilikirkko, mihin on liitetty torniosa. Kirkossa on sisällä myös edellisestä kirkosta säästynyttä tavaraa, koska alttaritaulu on peräisin edellisestä kirkosta. Sen maalasi A.G.Thitz, mutta se poistettiin varastoon, koska sitä pidettiin rumana. Tähän uuteen kirkkoon se kuitenkin kelpasi. Lieneekö syynä ollut rahansäästäminen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita