sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Muolaa / Sankarivainajien muistomerkki

Huh, takana on rankka viikko mihin sisältyy monia omituisia käänteitä ja pitkiä päiviä.... Toki olen saanut paljonkin erilaisia tehtäviä suoritettua, mutta kiireinen syksy ei siitäkään huolimatta osoita helpottamisen merkkejä! Kiire on siis jatkuvaa, mutta onneksi sentään SaiPa on aloittanut pelaamisen tasollaan ja pisteitä ropisee tilille. Jatketaan SaiPa ja minä nousujohteisella tiellä kohti parempia aikoja, niin kai se joskus palkintokin puurtamisesta tulee? Mutta nyt päivän kohteeseen.

Olen kierrellyt Karjalan kannasta pitkin poikin, mutta Muolaa teki minuun kyllä suuren vaikutuksen. Tie perille muutaman talopahasen kylään oli melkoisen pomppuinen, mutta niinhän ne Venäjän takamailla tuppaavat olemaan kaikkialla. Perille päästyä entiselle kirkonmäelle, paikka osoittautui siistiksi ja hyvin hoidetuksi. Muolaalaisten seuralla lienee näppinsä pelissä alueen kunnostuksen suhteen vahvasti....
Sankarihauta-alue on erotettu aidalla

Kirkon paikkaahan en ole vielä Muolaasta esitellyt, enkä esittele vielä tänäänkään, vaan ensin käymme kirkon läheisyydessä sijaitsevilla sankarihaudoilla. Tämä alue on etenkin hoidettu ihan viimeisen päälle ja ilmeisesti olivat käyneet edellisellä viikolla talkoilla paikan kunnostamassa, kun me vierailimme paikalla.
Sankarihauta-alueelta puuttuvat vainajien ristit

Muolaan sankarihautausmaa suunniteltiin osaksi Muolaan hautausmaa-aluetta ja sen suunnittelusta vastasi taiteilija Ilmari Wirkkala vuonna 1941. Aikaa suunnitteluun ei ollut liiemmälti, koska jo marraskuussa 1941 ensimmäinen muolaalainen sankarivainaja haudattiin alueelle. Kaikkiaan alueelle haudattiin 167 muolaalaista ja heistä jokainen sai omalle haudalleen pienen valkoisen puuristin. Isompi puuristi seisoi lisäksi alueen keskellä. 
Muistomerkki on samanlainen kuin Kyyrölässä

Alkuperäiset puuristit ovat kadonneet, mutta tilalle Muolaalaisten seura pystytti graniittisen paaden 7.6.1992 juhlallisuuksien kera. Noista ajoista saakka Muolaalaisten seura on huolehtinut alueen siisteydestä talkootyönä ja  Venäjän federaatio on taannut hautarauhan näille sankareille.
Laatta muistomerkin kyljestä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita