torstai 5. heinäkuuta 2018

Kotka / Kymin kirkko

Kymin valkoiseksi kalkittu Empiretyylinen tiilikirkko on upea ilmestys korkean mäen päällä. Se suorastaan henkii ylväyttä ja miksipä ei? Onhan kyseinen kirkko Kymin seurakunnan viides kirkko, joka päätettiin rakentaa tiilestä, jotta se ei olisi yhtä paloherkkä kuin edeltäjänsä. Piirustukset tähän kirkkoon laadittiin Suomen intendentintoimistossa ja se valmistui juhannukseksi 1851.
Kymin Empiretyylinen kirkko

Kellotapuli on kirkon länsisuunnassa

Valitettavasti huhtikuussa 2017, jolloin piipahdin paikalla matkalla assistentin syntymäpäiville, kirkko oli suljettu. Kirkko on kuulemma komea sisältäkin ja sieltä löytyy esimerkiksi Berndt Godenhjelmin maalaama Getsemane alttaritaulu, joka on maalattu vuonna 1865. Lisäksi Aarre Aaltosen kirkon 100-vuotis juhliin tekemät korkokuvat olisivat olleet kiintoisa nähdä. Kirkon länsisuunnassa on kellotorni, mistä löytyvät alunperin Pernajan Forsbyn ruukinkirkkoon ostetut kirkonkellot. Ne on valmistettu jo vuonna 1736.
Kirkko on vaikuttavan kokoinen

Kirkon takapuoli

Ehkä vielä jossain vaiheessa kerkeän piipahtamaan paikan päällä paremmalla ajalla ja nähdä kirkon sisäpuoleltakin. Se ainakin on tavoitteeni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita