maanantai 2. heinäkuuta 2018

Kotka / Pentti Hämäläisen patsas

Tällä kertaa siirrytään urheilun maailmaan. Urheiluaiheisia muistomerkkejä ei kohdealueellani ole liikaa vastaan tullut, mutta toivottavasti niitä saataisiin jatkossa enemmänkin. Itse en ainakaan laittaisi yhtään hanttiin, jos SaiPa saisi oman muistomerkin tulevan mitalin johdosta ja ei hassummalta kuulostaisi hyvin tuntemani Simo Lipsasen tulevan kolmiloikan olympiakullan muistaminen upealla patsaalla. No, ei mennä asioiden edelle, koska nuo ovat vielä tulematta.
Pentti Hämäläisen patsas Kotekon puistossa

Olympiavoiton kunniaksi olympiarenkaat

Sen sijaan Kotkasta löytyy nyrkkeilijä Pentti Hämäläiselle pystytetty patsas, joka on täysin ansaittu. Hämäläinen saavutti oman nyrkkeilyuransa aikana arvomitaleita rutkasti. Kirkkaimpana on tietenkin Helsingin olympialaisissa voitettu olympiakulta, mitä seurasi vielä pronssinen lätkä seuraavissa kisoissa. Näiden päälle arvokisoista herui kaksi EM-pronssia. Vastaavia suorituksia nyrkkeilyssä ei olekaan sen jälkeen tullut yksitäisiä mitaleita lukuunottamatta. No, kultaa ei ole tullut ensimmäistäkään Pentin jälkeen.
Hämäläisen veljekset olivat kaikki nyrkkeilijöitä

En jaksanut kääntää kuvaa, koska laatastakaan ei saa selvää

Hämäläisen saavutuksia

Nyrkkeilyurallaan Hämäläinen tyrmättiin vain kerran hänen uransa alkutaipaleella. Tuon jälkeen hän seisoi pystypäin ottelunsa loppuun, voittaen niistä useimmat. Urheilu-uransa loppupuolella hän ryhtyi vielä ammattilaiseksi, voittaen kuudesta käymästään ottelusta viisi.
Sponsorit

Kotkan voimailijat saivat idean pystyttää kuuluisalle nyrkkeilyn olympiavoittajalle patsas ja siihen valvastettiin kansalaisliike. Tuumasta päästiin eteenpäin ja se toteutettiin Helsingin olympialaisten 50-vuotisjuhlavuotena 2002. Patsas lahjoitettiin Kotkan kaupungille 18.7.2002 paljastustilaisuudessa. 
Pentin aforismi

Muistomerkin suunnittelusta ja toteutuksesta vastasivat JormaMerivirta ja Mikko Taskinen. Jalustasta vastasi Vikmanin kivi ja patsaan pronssivalusta huolehti Kärkkäisen valimo Kellokoskelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita