keskiviikko 22. joulukuuta 2021

Lappeenranta / Urho Kekkosen pellot

Pikkuhiljalleen alkavat taas kohteet loppua tältä erää ja edessä on taas hiljaiseloa täältä blogin suunnalta tiedossa. Aina on kuitenkin jonkun tarinan oltava viimeinen ja tällä kertaa sen kunnian saa edesmennyt presidenttimme UKK, joka omisti maata nykyisen Lappeenrannan alueelta. Tieto voi yllättää kuten se yllätti minutkin, kun olin 17.8.2021 moottoripyöräilemässä Vainikkalasta etelän suuntaan. Tarkoitukseni oli vähän ahnehtia hiekkatiekilometrejä tälle suvelle. No, matkasta ei tullut pitkä, koska huomasin ihkauuden infotaulun tien laidassa. Pikainen pysähdys ja kas kummaa, opin taas jotain uutta!

Willimies ja Kawasaki entisen Vahvialan kunnan mailla


Itsesiassa kylttiä tutkiskellessani seisoinkin Kekkosen ja hänen puolisonsa Sylvin mailla. Muistona heistä on myös infotaulun takana olevan pellon virallinen nimi - Kekkonen. Enpä tiennyt tästä asiasta mitään ennen sattumalta löytämääni taulua. Kotiintultuani kävin googlailemaan, no oikeastaan käytin Ecosiaa, joka istuttaa puita eri puolille maailmaa korvauksena hakuprosessinssa aiheuttamastaan CO2 pöläyksestä. Lienen ekomiehiä nykyisin..... Tietoa aiheesta löytyikin ja totesin, että eipä se taulu montaa päivää ollut kerennyt olla paikallaan. Asiasta olikin iso juttu YLEn sivuilla. Sinäkin voit perehtyä erinomaiseen tietolähteeseen aiheesta täältä.  

Kekkonen osti puolisoineen syksyllä 1938 omistukseensa silloisesta Vahvialan kunnasta kaksi vierekkäistä tilaa, Paarmakallion ja Lainelan. Tilojen pinta-ala oli yhteensä 88 hehtaaria. Peltoa siitä oli noin 13 hehtaaria ja nuorta metsää 44 hehtaaria. Tuolloin Urho oli vasta ensimmäisen kauden kansanedustaja ja ilmeisesti maalaisliittolaisen piti omistaa imagosyistä maata. Kauaa eivät Kekkoset tilaa kerinneet hoitaa, kun talvisota marraskuussa 1939 alkoi. Sodan päättäneen Moskovanrauhan alueluovutusten jälkeen Kekkosten 88 hehtaarin maa-alueesta jäi Suomen puolelle vain 4 hehtaaria. Tämä sama alue kuuluu siis nyt mainittuihin Kekkosen peltoihin. 

Kekkosten infotaulu ja takana pelto nimeltä Kekkonen. Huomaa vieressä oleva rajavyöhykekyltti!


Tilan päärakennukset olivat naapurikunnassa Vahvialassa, missä sijaitsi myös loput 84 hehtaaria maata, jotka jäivät siis rauhan jälkeen itänaapureillemme. Kesällä 1941 suomalaisten vallattua alueet takaisin, piipahti Urho tarkastamassa tiluksensa ja totesi asuinrakennuksen ja navetan olevan paikoillaan. Sen sijaan aitat oli viety pois, sauna sekä puimalan seinät oli revitty ja koneiden paja oli purettu. Lisäksi naapurit olivat majailleet asuinrakennuksessa ja näky oli melkoinen sikolätti. Niin kuin tämä ei olisi riittänyt, niin pellot oli miinoitettu ja turmeltuneet sotatoimissa. Koita siinä sitten viljellä!

Infotauluun on tiivistetty oleellinen


Koska maatila vei enemmin rahaa kuin tuotti, niin elokuussa 1942 Kekkoset laittoivat pillit pussiin ja möivät tilan pois. Jatkosodan jälkeen samat 4 hehtaaria maata jäivät taas Suomen puolelle ja vaihtoivat omistajaa muutamaan kertaan, mutta aina niistä puhuttiin Kekkosen peltoina. Vaikka omistajuus oli lakannut, niin muisto jäi, kuten Vahvialan kuntakin. Vahviala jäi lyhyttä kaistaletta lukuunottamatta Neuvostoliitolle ja loput liitettiin muihin kuntiin. Nyt alueet kuuluvat Lappeenrantaan. 

Hienona eleenä Vahviala-säätiö, Vahviala-seura sekä maa-alueen nykyisin omistava Raine Kälviäinen päättivät kunnioittaa Kekkosen muistoa ja paljastivat 7.8.2021 hienon infotaulun entisen presidenttiparin maanomistajuudesta. Vahviala-seuran puheenjohtaja Juha Henrikssonin sanoin: "Meille opastaulu on tärkeä, koska se on kiinnekohta 100 vuotta sitten perustettuun Vahvialan kuntaan. Kaikki vahvialaiset muistavat, että meidän presidenttimme on omistanut siellä tilan" 

Opastaulu on Lappeenrannassa osoitteessa Hiivaniementie 216


PS. Willimies asettuu taas paikalleen odottelemaan uusia kohteita, joita on jonkin verran tiedossakin. Ennen kuin uusista kohteista kirjoittelen, niin olen toivottavasti tehnyt monia hienoja tekoja minimalistina. Ajattelin näet hävittää melkoisen kasan turhia tavaroita ja muutenkin elää nuukasti. Kenties jopa aloitan tupakkalakon, jotta siltäkin osin rahaa sekä ympäristöä pelastuu.....

Palataan asiaan blogin tiimoilta keväällä 2022. Siihen mennessä on toki tulossa jokunen päivitys vanhoihin juttuihin ja verkot on myös vetämässä itärajan takana, jos vaikka sieltä putkahtaisi uusia kohteitakin paikallisten kontaktien avulla?

Hyvää ja ennen kaikkea turvallista joulua sekä vuotta 2022

T. Willimies

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita