sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Lappeenranta / Mittausasema

Tästäkään kohteesta ei ollut tarkoitus mitään tarinaa kirjoitella, mutta kun tämä jäi meitä vaivaamaan. Pitkään aikaan ei meillä ollut tietoa tästä rakennuksesta, vaikka yritinkin sitä selvitellä. Sitkeys ilmeisesti palkittiin ja nyt voidaan paljastaa, että mikä tämä kohde on?
Tänään palataan taas Kanavansuun asuinalueelle. Tuolla omalla Facebook-sivustollamme kyselin kauan aikaa takaperin tämän mökin tietoja. Vastauksia en saanut, mutta yllättäen sain vihiä tämän kopperon käyttötarkoituksesta toista kautta. Koppero lienee oikea nimitys tästä, koska tässä rakennuksessa ei ole ikkunoita, mutta ovi ja savupiippu sentään löytyy.
Veden lämpötilan mittausasema
Sähköistettykin se näemmä on, koska sinne menee joitain johtojakin. Niin, mikähän se tämä on? Mitään tietoa rakennusajankohdastakaan meillä ei ole, mutta rakennuksen tyylistä päättelisin kyseessä olevan 1920- tai 1930-luku. Tällöin se liittynee varmaan jollain tavalla vanhaan Saimaan kanavaan? Aikoinaanhan Saimaalle ei tultu nykyisessä paikassa, vaan siihen oli tehty pohjoiseen kääntyvä ”ketunlenkki”. Tuohon aikaan tämä mökki olisi ollut melko lähellä kanavan päättymiskohtaa ja aivan laivareitin vieressä.
Kuulemieni tietojen mukaan kyseistä mökkiä olisi käytetty Saimaan veden lämpötilan mittaamiseen jo 1960-luvulla(kenties aiemminkin?) ja nykyään automatisoituna se tuottaisi edelleen Lauritsalan virallisen veden lämpötilalukeman. Lämpötilan voi käydä kurkkaamassa täältä. Siihen emme ota kantaa, että onko se rakennettu alun perin tähän käyttötarkoitukseen? Todennäköisesti ei…

5 kommenttia:

 1. Käsittääkseni rakennuksessa on myös Saimaan vedenpinnankorkeudenmittaus, Tuloksia löytyy täältä:

  http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/04/l041121001y/wqfi.html.

  Vedenpinnankorkeutta alettiin mittaamaan 1848. Tällöin alkoi Saimaan kanavan kolmas rakentaminen, kanava valmistui 1856.

  Terveisin Matti Hakulinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset tiedosta, siis tuosta pinnankorkeudenmittauksesta. Siitä meillä ei ollut mitään havaintoa!

   Lisäksi onnittelut uuden kirjan julkaisusta ja keskiviikon esitelmästäsi linnoituksessa. Valitettavasti en itse pääse paikalle...nämä hiton aikataulut ei nyt vaan osu kohdalleen. Harmittaa!

   T.Jukka

   Poista
 2. jep, siinä on Lauritsalan limnigraafinen asema. Isoisäni äidin puolelta hoiti asemaa Lauritsalan sulun sulku ja siltavartijan toimen ohessa ainakin 1900 luvun alkupuolelta. Pappa taisi jäädä eläkkeelle jo ennen sotia ja hoiti asemaa siihen asti. Mittaustulokset välitettiin eteenpäin sen aikaisia viestintävälineitä käyttäen eli käsivälitteisellä puhelimella. Nippelitietona mainittakoon että papan puhelinnumero oli "Mustola 12". Vedenmittaus jatkui sittemmin papan lasten toimiessa aseman hoitajina. Kunhan näen vanhempia serkkujani niin kyselen tarkemmin ja jos uutta tietoa tulee laitan tänne ... Matti Tersa

  VastaaPoista
 3. Matti

  Kiitoksia jo näistäkin kommenteista! Rakennustyylistä päättelin, että kyseessä saattaisi olla n.1920-luvun? rakennus, mutta jään mielenkiinnolla odottamaan, jos saat lisätietoa tästä. Kiitos!

  Jukka

  VastaaPoista
 4. Veden korkeutta ja lämpötilaa mitataan. Vielä 1980-luvulla, tai ainakin 1970-luvulla mittaustulokset haettiin joka päivä ihan jalkapatikassa. Tuo osoite, Salveseninkatu, on pikkuisen väärä. Antti Rinkinen

  VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita