lauantai 12. lokakuuta 2013

Luumäki / Vapaussodan sankaripatsas

     Elämä oli melko tylyä Luumäelläkin. Kolmas nainen "Maailma on tyly"

Sisällissodan katsottiin päättyneen Luumäellä 1.5.1918, vaikka joitakin hajanaisia kahakoita tapahtui vielä myöhemminkin. Niinpä kyseisestä päivästä tuli Luumäen Suojeluskunnan jokavuotinen juhlapäivä jumalanpalveluksineen, paraateineen ja juhlineen. Niinpä Vapaussodan kunniaksi pystytetyn sankaripatsaan juhlallinen julkistaminenkin tapahtui kyseisenä päivänä vuonna 1921.
Vapaussodan muistomerkki Luumäen hautausmaalla

Patsaan etusivulla ovat sanat: Isänmaan vapauden ja oikeuden puolesta sekä takasivulla Uskollinen ja luja kuolemaan asti.
Sota oli julmaa myös Luumäellä

Patsaan valmisti Ilmari Wirkkalan piirustusten mukaan OY Granit ja sen valmistamiseen tarvittavat varat hankittiin keräyksinä lahjoituksina. Hintaa komealle sankaripatsaalle tuli 25.000 silloista markkaa. Juhlallisuudet olivat suurin yksittäinen tapahtuma Luumäellä ja siihen otti osaa satoja sotaan osallistuneita miehiä. Paikalla olivat myös Lotat jakamassa hernekeittoa, mikä ei ollutkaan ihan helppo tehtävä väen paljouden takia.


Luumäen vapautusjuhlia jatkettiin aina talvisodan alkuun asti, mutta sitten niiden merkitys kansan yhdistyessä hiipui. Tämän jälkeen Kirkonmäellä ei enää Suojeluskunta marssinut, eikä järjestänyt taistelunäytöksiä.
Leijona vartioi hautausmaan rauhaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita