maanantai 7. lokakuuta 2013

Rautjärvi / Kärmäen ilmavalvonta-asema


                      Muhamäelläkin juostiin joskus tornille.... Bryan Adams "Run to you"

Joitain viikkoja takaperin Willimies piipahti Rautjärvellä ja yhtenä kohteena oli Miettilän kylän Muhamäellä sijaitsevan ilmavalvontalottien muistomerkki, mikä on pystytetty Kärmäen ilmavalvonta-aseman muistoksi. Helppohan tänne olisi ollut perille löytää, jos olisi luottanut itseensä. Vaan, kun alkoi epäilyttää muistomerkin löytäminen, niin pitihän se taas kolkutella maatalon ovea. Ystävällinen rouva avasikin oven ja opasti meidät kohteelle raikuvan naurun saattelemana. Olimme lähes perillä ja tienvarsi oli täynnä opasteita ja viittoja. No löytyihän tuo kohde paremmin....
Näin hienoa opastetta ei ole vastaan tullutkaan aikaisemmin

Vähän vaatimattomampikin kyltti neuvoi perille Kärmäen huipulle

Polkua tallaillessa ylöspäin paljastui Kärmäen ilmavalvontatornin paikalta muistomerkki, mikä on suhteellisen uusi. Pikkulottana kahdeksan vuotiaasta toiminut Aili Kuronen oli haaveillut useasti tästä muistomerkistä, mutta vasta elokuussa 2011 hän mainitsi asiasta oikeille ihmisille. Tämän jälkeen tapahtumat etenivät nopeasti ja asiasta innostuneet tutut, järjestöt, yhdistykset, Rautjärven kunta ja Lotta Svärd säätiö ottivat asian tehtäväkseen ja jo 17.9.2011 muistomerkki oli valmis paljastettavaksi. Asia eteni siis todella vauhdikkaasti.
Lottakivi Kärmäen huipulla

Kyseisellä paikalla sijaitsi vuonna 1934 rakennettu ilmavalvontatorni, mistä näkymät ympäriinsä olivat erinomaiset. Talvisodan aikana tämä torni oli Rautjärven ainoa ja lotat sekä pikkulotat valvoivat ilmatilaa kovilla pakkassäillä. Normaalisti vuoro oli kahden tunnin mittainen, mutta paukkupakkasilla vuoro lyheni yhteen tuntiin. Täällä Aili Kuronen oli usein tätinsä seurana ja omien sanojensa mukaan pelkäsi hävittäjien tulta, koska usein ilmassa näkyi jopa kymmenen koneen osastoja. Aili kumminkin selvisi sodasta, jotta hän pystyisi toimimaan tämän muistomerkin alullelaittajana. Talvisota kuitenkin meni ja jatkosodan alussa kesäkuussa 1941 vihollinen onnistui tuhoamaan tornin, minkä jälkeen tähystämistä jatkettiin navetan katolle tehdyltä tasanteelta. Pääasia, ettei vihollinen päässyt ilmatilaamme huomaamatta.

Muistolaatta

Tällä kertaa muistomerkin taustoista ja Aili Kurosen elämästä pikkulottana voit kuunnella täältä. Juttu kestää 11 minuuttia, mutta on kuuntelemisen arvoinen. Willimies suosittelee!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita