sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Savitaipale / Kirkonrakentajien muistomerkki

                                 Aina yhtä vaikuttava kappale! Neljä Ruusua "Valuva taivas"

Tällä paikalla Willimieskolmikko vieraili jo aiemmin, mutta vaikka tuulimylly esiteltiin, niin tämä toinen Savitaipaleen Rahikkalan kylässä sijaitseva muistomerkki jäi väliin jostakin syystä. Nyt lienee aika paikata tämäkin virhe? Kyseinen muistomerkki on aivan tuulimyllyn vieressä, joten jos aiot piipahtaa paikalla, niin saat bongattua kaksi kohdetta yhdellä kertaa.
Kaksi kohdetta yhdellä kertaa

Muistomerkki on pystytetty Rahikkalan kylästä kotoisin oleville kirkonrakentajien elämäntyön muistoksi. Kyseiset miehet Juhana Salonen(n.1738-1804), tämän poika Matti Salonen(1761-1823) ja Taavetti Rahikainen(1795-1858) jättivät työnjälkensä kaiken kansan ihailtavaksi pitkäksi aikaa heidän kuolemansa jälkeen. Heidän työnjälki näkyy Lappeenrannan Marian kirkossa, Lemin kirkossa, Sulkavalla ja Puumalassa. Sen sijaan Matti Salosen suunnittelema ja urakoima Savitaipaleen kirkko paloi maantasalle sisällissodan melskeissä. Jäljelle jäi vain Juhana Salosen suunnittelema kellotapuli, joka on Savitaipaleen vanhin rakennus. Se valmistui vuonna 1779. Sitä tosin kolmikon jäsen Taavetti Rahikainen laajensi nykyiseen muotoon vuonna 1846. 
Kirkonrakentajien muistomerkki Rahikkalan kylässä

Miksi tämä Rahikkalan voimatrio sitten on merkityksellinen? Syynä on Juhana Salosen kehittämä omintakeinen rakennustyyli, mistä käytetään nimitystä kahtamoinen eli kaksoisristikirkon pohjamuotoa. Se oli jotain aivan uutta kirkonrakentamisessa ja se teki heistä kuuluisia. Näyttävin heidän tekemänsä kirkko lienee Lappeenrannan Marian kirkko, mutta myös Lemin kirkkoa (esitellään myöhemmin) pidetään malliesimerkkinä sopusuhtaisesta puurakentamisesta. Onkin mielenkiintoista, kuinka joidenkin elämäntyötä arvostetaan vielä pitkien aikojen jälkeen. Kunpa itsekin pystyisi jättämään jälkensä jälkipolville jossain muodossa!
Muistolaatta

Kyseiset mestarirakentajat ovat takuulla muistomerkkinsä ansainneet, mutta vasta viereisen tuulimyllyn 200-vuotispäivänä hanke toteutui. Helteisenä kesäpäivänä 7.8.2004 Martti Rahikaisen suunnittelema ja hänen apunaan toimineen Risto Korholan muistomerkki paljastettiin nelisatapäisen vierasjoukon läsnäollessa. juhlallisuuksiin kuului Mikko Jääskelän puhe vanhoista kirkonrakentajista ja kirkkoherra Ossi Hjerppen hartaustilaisuus, jonka päälle juhlaväki veisasi Sibeliuksen virren Soi kunniaksi luojan. Lisäksi kotiseutuneuvos Pertti Jurvanen puhui kirkonrakentajista ja heidän jälkeensä jättämästä perinnöstä.
Muistomerkissä on myös muistolaatta v.1918 palaneesta Savitaipaleen kirkosta

Muistomerkki edestä

Muistomerkin sivuilla kaksi isoa graniittipalasta kuvaamassa Salosten ja Rahikaisen vankaa ammattitaitoa lisäksi kivien väliin on sijoitettu neljä tiukaa hirsisalvosta, mitkä kuvastavat rakennusmateriaalia, mikä yhdisti rakentajamestarit. Muistomerkin kivityöstä vastasi Eetu Vainikka Sorvikivi OY:stä omakustannushintaan. merkittävä yksityiskohta on vielä muistomerkin kahtamoisen muotoon asetettu jalusta, joka kuvaa kirkonrakentajien työn laatua, joka on tehty kestämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita