lauantai 28. joulukuuta 2013

Rautjärvi / Simpeleen kirkko


Simpeleen kirkon historiassa lienee syytä aloittaa aina Pähkinäsaaren rauhasta vuodelta 1323. Tällöin nykyinen Simpeleen alue jäi rajan itäpuolelle ja uskonto vakiintui alueelle ortodoksisessa muodossa. Alueen ensimmäinen kirkko oli Joukion Sepänmäessä ja muissa kylissä lienee ollut pieniä tsasounia. Vuosisatojen kuluessa Ruotsi levitti valtansa alueelle pysyvästi Stolbovan rauhanteon v.1617 ja uskonvapaudesta huolimatta ortodoksisuus alkoi menettää asemaansa.

Ruotsalaisten käännytystyö oli ajoittain rajua ja sen takia 1650-luvulla venäläisten hyökkäy alueelle sai ortodoksit liittymään hyökkääjän joukkoihin. Tämän sodan päätyttyä rauhantekoon, ei heille jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin paeta Venäjälle joukoittain. Tämän jälkeen Simpeleen alue on ollut luterilaista aluetta. 
Simpeleen kirkko

Omaa seurakuntaa Simpele ei kuitenkaan saanut vielä vuosisatoihin, vaan he joutuivat tyytymään osaansa Joukion ja Parikkalan seurakunnan jäseninä vielä vuosisatoja. Vasta vuonna 1917 pohdittiin ensimmäistä kertaa oman seurakunnan perustamista. riitelyksihän se meni, koska aloitteen teki Simpeleen tehtaiden isännöitsijä Sourander. Tämähän ei sosialisteille kelvannut ja lähestyvä sodaksi puhjennut ristiriita aateiden välillä oli vahvasti esillä. 
Kaunolan harjun komistus

Lukuisten käänteiden jälkeen Simpeleen seurakunta perustettiin 1.5.1922 ja rahapulan takia kirkkoa ei voitu heti rakentaa, vaan ratkaisuksi tuli tehtaan lupaus kunnostaa rukoushuone jumalanpalveluksia varten. Jumalanpalvelusten pitopaikaksi valittiin Kivijärven kansakoulun kaksi luokkahuonetta. Tämä tilapäinen ratkaisu muodostui melko pitkäaikaiseksi, koska seurakunta ei halunnut aloittaa rakennustöitä kirkon paikaksi valitulla Kaunolanharjulla, ennen kuin kassassa olisi riittävästi rahaa. 
Tuuliviiri katolla kertoo Simpeleen kirkon olevan 80-vuotias

Lopulta vuoden 1932 kesällä pidetyssä piispantarkastuksessa piispa Erkki Kaila huomautti kirkon puuttumisesta ja kehotti ryhtymään töihin. Tästä Simpeleen seurakunta otti itseensä ja päätti aloittaa rakentamisen rakennusliike Stenin johdolla sekä Elsa Arokallion ja Elsi Borgin piirustuksia noudattaen 8.12.1932. Nopeasti kirkko valmistuikin, koska jo 29.10.1933 kirkko vihittiin käyttöön ja sen alttaria koristi Yhtyneiden Paperitehtaiden tilaama ja kustantama taiteilija Alvar Cavenin valmistama alttaritaulu Kylväjät.  

Kirkko on peruskorjattu viimeksi vuosina 1994-1995 ja on valmis palvelemaan seurakunnan tarpeita vielä pitkään.

1 kommentti:

  1. Olipa mukava lukea perusteellinen tiivistelmä oman kotipaikkakunnan historiasta. Pari detaljia on mielestäni näin kommenteissa mainitsemisen arvoisia.

    Yhtyneet paperitehtaat (UPM nykyään) lahjoitti vuonna 1962 kirkon ikkunoiksi taiteilija Mikko Vuorisen lasimaalaukset, joissa kuvataan paikkakunnan ammatteja ja kristillisiä aiheita. Niitä oli lapsena mielenkiintoista joulukirkossa unentokkurassa tutkailla.

    Ja 90-luvulla kirkossa tehtiin urkuremontti. Nyt siellä soivat hienosti pienet barokkiurut. Joskus on pitänyt käydä kotipuolessa vieraillessaan kirkossa ihan vain urkuja kuuntelemassa.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita