sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Rautjärvi / Rautjärven kirkko

         Saarnaajia on riittänyt Rautjärvelläkin. Lynyrd Skynyrd "Preacher man"

Kylläpä on taas mukavaa olla kotosalla lyhyen reissun jälkeen. Pari päivää vierähti Joensuussa Iskän pöperöitä mutustellen ja vaikka hain selkäeväpihviä ei päästykään grillamaan, koska tuote oli tilapäisesti loppu Pilkon Cittarin valikoimista, niin hyvin syötiin ja juotiin silti. Toki parasta oli taas muistella menneitä ja suunnitella tulevaa ensi suven prätkäretkeä Laatokan ympäri. Jopa reissumme kolmas osapuoli Haverisen Pasi kunnioitti läsnäolollaan Willimiehen vierailua. Oli mukava nähdä taas....

Tämän matkan reitille ei kuitenkaan jäänyt Rautjärven kirkko, koska siellä vierailimme joskus kesällä tai syksyllä (kuka jaksaa enää muistaa) Williladyn kanssa. Pitänee siis huitaista tämäkin kirkko esittelyyn nyt, kun on oikein kirkko teemaviikot menossa. 
Rautjärven kirkko

Nykyinen Rautjärven kirkko on viides kirkko lähes samalla paikalla. Itse asiassa ensimmäinen ja toinen olivat vanhan hautausmaan alueella, mutta kaksi viimeisintä nykyisen kirkon paikalla. Nykyisen kirkon historia alkaa 7.7.1872, jolloin entinen kirkko ja kellotapuli paloivat maan tasalle tuntemattomasta syystä. Tälläistä sattui muuallakin, mutta rautjärveläisille tämä oli katastrofi, koska kirkon palovakuutus oli sanottu irti nälkävuosien aikaan. Tästä alkoi kiistely uuden kirkon rakentamisesta ja etenkin sen sijoituspaikasta. Moni kannatti Miettilän kylää, mutta lopulta se päätettiin rakentaa entiselle paikalleen.
Rautjärven puukirkko on palovakuutettu

Arkkitehti A.J.Jansson laati piirustukset ja töihin ryhdyttiin niiden pohjalta. Työn toteuttajaksi palkattiin rakennusmestari Karl Gustav Kajander ja uusi Rautjärven kirkko oli valmis käyttöön otettavaksi 25.9.1881. Ensimmäinen toimi valmistumisen jälkeen oli kirkon palovakuuttaminen, mikä oli tällä kertaa yksimielinen päätös. Sen verran kalliiksi kirkon jälleenrakentaminen Rautjärvelle kävi. Hienoa, että oppivat jotain! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita