lauantai 12. huhtikuuta 2014

Lappeenranta / Mäntylän sairaala*

                                                           Dingo "Autiotalo"

Kaksi viikkoa on kulunut viimeisimmästä kirjoituksesta, joten pitänee yrittää vähän aktivoitua tähän blogin pitämiseenkin. On vaan ollut kädet täynnä työtä muuton ja talon restauroinnin kanssa. Siinä sivussa on joutunut vielä käymään töissä lepäämässä kahdeksan tuntia päivässä. Ei ihme, ettei aika ole riittänyt viime viikkoina tähän vapaaehtoistyöhön. Vaan, katsellaan kuinka käy lähiviikkoina?

Tekemättä on kuitenkin vielä kasapäin töitä omassa uudessa kodissa, joka jo itsessään olisi oman blogin arvoinen. Kyseessä on näet vuonna 1947 rakennettu edesmenneen Hackman Oy:n työläisilleen tarkoittama yhden perheen työläistalo Joutsenon Ahvenlammen rannalla. Kaiken lisäksi kyseessä on suojelukohde, joten pitäähän tätä mökkiä yrittää ehostaa ja pitää kunnossa. Ainakin näin alkuvaiheessa tosin pinkin maalin peittäminen valkoisella ja muutaman seinän tapiseeeraaminen saa riittää, mutta projekteilla on taipumus laajentua. Kyseessä lienee kuitenkin kahden vanhoista tavaroista pitävän henkilön unelmakoti, koska vanhoja kamoja voi levitellä jopa kuuteen eri tasoon. Moni onkin sanonut, että kerrostalohan tuo tönönne on... vähän samoilla linjoilla olen itsekin!

Vaikka alkuhöpinät keskittyivät tänne Joutsenon suunnalle, niin siirrytäänpä lähemmäksi Lappeenrannan ydinkeskustaa. Täältä Ihalaisen kaupunginosasta näet löytyy malliesimerkki rahojen hukkakäytöstä. Vuorossa on taas yksi Urban Explorer kohde, mitkä ainakin minua surettavat suunnattomasti. Lukuisat rakennukset ympäri Suomea joutuvat hylätyiksi, mikä mistäkin syystä. Näin kävi muutama vuosi takaperin Mäntylän sairaalallekin, millä on melkoisen pitkä historia takanaan.

Tänne näet perustettiin Lappeenrannan ensimmäinen kunnalliskoti, minkä ydinpaikaksi tuli alueella sijainnut Juomasillan torppa. Nimensä torppa oli saanut läheisestä purosta, missä kaupunkiin saapuvat ja lähtevät ihmiset juottivat kulkupelejään hevosia. Tätä torppa hallinnoi vuokralaisena mattokauppias Rynen, jonka jälkeen sen asuttivat kaupunkimme köyhimmät apua tarvitsevat ihmiset. Kyseisen rakennuksen rakennusvuosi on painunut unholaan, mutta vuonna 1891 kunnalliskodin aloittaessa toimintansa, se peruskorjattiin Gustav Adolf Helsingiuksen laatimien piirustusten pohjalta. Nykyisin rakennus on tyhjillään ja se on suojeltu asemakaavalla.
Juomasillan torppa kesällä 2012


 Johan Edgar Jaakkolan suunnittelema Wanha mieshoitola kesällä 2012. Rakennus valmistui v.1914
Vähän toisesta kulmasta sama rakennus
Avun tarve kasvoi vuosi vuodelta ja alueelle rakennettiin eri aikakausina uusia rakennuksia, joten siitä muodostui mielenkiintoinen rakennuskokoelma eri aikakausien sairaanhoitoihanteista. Toiminta alueella jatkuikin yhtämittaisesti vuodesta 1891 aina vuoteen 2004 asti, jolloin viimeinenkin Juomasillan torpan asukki siirrettiin alueelta nykyaikaisempiin ja toivottavasti myös parempiin tiloihin. Näiden rakennusten kohtalona oli olla ajan hampaan syötävänä, kunnes viimein alueelle löytyi ostaja vuoden 2012 loppupuolella. Kauppaan ei kuulu suojellut vanhat rakennukset, mutta koko muu sairaala-alue kokonaisuudessaan. Ostaja Finn-Sement ei vielä osaa sanoa, mikä on entisten sairaalarakennusten paikan kohtalo, mutta parkkipaikka ja varastointialue on ainakin vilahdellut suunnitelmissa....
Sairaalan sauna ja varastohuone 1940- tai 1950-luvulta
Sairaalan 1930-luvulla rakennettu navetta
1930-luvulla rakennettu rapattu sairaalarakennus
Mäntylän sairaalan uusinta rakennuskantaa vuodelta 1962....tyhjillään


Päivitys 9.2.2017
Törmäsin Etelä-Saimaan uutiseen, missä kerrotaan Mäntylän sairaalan nykytilanteesta. Kuvat kertokoon puolestaan...

2 kommenttia:

 1. Kiitos katsauksesta! Olin Mäntylässä töissä sulkemiseen asti. Siellä oli jotenkin oma henkensä... Luonto lähellä ja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teksti karkasi!
   ... Ja kulttuurisesti arvokas miljöö ympärillä.

   Poista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita