Joulun aatonaatto ja meillä piti tapetoida ehtoolla, mutta assistentti sairastui. On siis aika aloittaa huilaaminen, kunhan vuoden viimeinen työpäivä on takana. Edessä häämöttää siis loman lepohetket, kunhan saadaan nämä tapetit seinään sekä vielä puuttuvat panelit kattoon joskus joulun jälkeen. Sitten ei ole edessä enää kuin listoittamisen autuus, minkä hoidamme Williladyn kanssa kädenkäänteessä. Niiden materiaali kulkeutui kotiamme jo aikapäiviä takaperin Svetogorskin ja Viipurin rautakaupoista. Hinta oli muuten tavaroissa aivan kohdillaan, vaikkei ruplan kurssi tuolloin vielä huippulukemissa ollutkaan.
Jäppilänniemen entinen rajavartioasema |
Muutenkin huusholliimme on hankittu kamaa ja elintarpeita viimeisen vuoden aikana rutkasti ulkomailta. Muutamaa pettymystä lukuunottamatta, on sanottava että tavara on ollut ihan laadukasta. Ihmetyttää monesti, että miksi useimmat suomalaiset hakevat ainoastaan polttoainetta Venäjältä, kun muutakin käyttökelpoista tavaraa on tarjolla. Esimerkiksi Viipurista olemme hakeneet paljon tavaraa, mitä olemme hyödyntäneet remonteissa ja ruokapöydässä. Vinkkinä voin kertoa, että venäläiset mehut ovat hinta-laatu suhteeltaan huipputavaraa... Vaan siirrytäänpä pikkuhiljaa päivän kohteeseen, mikä sijaitsee tällä kertaa Imatran Jäppilänniemessä.
Tämä vanha rajavartioasema on nykyisin venäläisomistuksessa ja tarjoaa huokeita majoituspaikkoja. Niitähän naapurit nykyisin tarvitsevatkin, koska ainakin täältä Lappeenrannasta pitkäkilpiset autot loistavat poissaolollaan. Mikäs siinä, kiva käydä joskus ostoksilla Suomessakin ja kuunnella ainoastaan paikallista murretta. Viime ajoista onkin jo tovi kulunut.
Vaikka rakenus on naapurikansan omistuksessa, niin mitään estettä ei ollut muistolaatan kiinnittämiselle, mikä tapahtui Jäppilänniemen entisen, vuosina 1970-1990 toimineen, rajavartioaseman seinään 7.6.2013. Muistolaatasta vastasivat Kaakkois-Suomen rajavartiosto ja Kaakkois-Suomen Rajamieskilta, kuten muistakin vastaavista muistolaatoista. Paljastustilaisuudessa, missä oli koolla noin parikymmentä entistä rajamiestä, juhlapuheen piti killan puheenjohtaja Jarmo Piispanen. Tilaisuuden päätteeksi Veikko Väisänen ja Ari Puranen paljastivat laatan kaikkien nähtäväksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita