Willimies on historiaan jo nuorena hurahtanut lappeenrantalainen, jonka retket johtavat muistomerkeille, historiallisille paikoille ja luonnonnähtävyyksien äärelle. Matkat alkoivat vuonna 2012 Lappeenrannasta ja jatkuivat kaikkialle Etelä-Karjalaan. Nyt uusina aluevaltauksina ovat Kymenlaakso ja luovutettu Karjala. Suuruudenhulluna tyyppinä Willimies ja assistentti Willilady aikovat kuvata alueiden kaikki merkittävät kohteet.
Viimeistä viedään nyt Imatrankin kohteiden esittelyssä. Vuorossa on lähellä kuutostietä sijaitseva Siitolan kartano, minkä historia juontaa juurensa aina vuoteen 1666. Tuolloin ratsumestari ja ansioitunut sotasankari Joakim Ducker sai tilan läänityksenä Kaarle XI:lta. Tällöin Siitolan säterikartano siis perustettiin. Nimensä tila sai alueella jo kauan ennen tilan perustamista asuneilta Siitosilta, joiden mukaan kylä oli nimetty.
Siitolan kartano
Huonon hoidon takia kartano oli päässyt huonoon kuntoon ja jo 1700-luvun alussa majuri Gustav Romanovits rakennutti paikalle uuden kartanon. Kartano vaihtoi useasti omistajaa, mutta päätyi lopulta puustelli- ja virkatalolaitoksen lakattua kruununvouti Henrik Masalinille. Hänen aikaansa sattuikin Siitolan kartanon huippuhetki, koska itse keisarinna Katariina II kunnioitti kartanoa vierailullaan vuonna 1772.
Pitäähän kartanossa olla oma navetta...nykyisin työpajoja
Moneen kertaan ulkoasuaan muuttanut kartano on saanut uuden Jugendasunsa arkkitehti Uno Ullbergin toimesta 1900-luvun alussa. Nykyinen omistaja Imatran kaupunki on hallinnut kartanoa vuodesta 1972 ja nykyisin sen tiloissa sijaitsee Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun tiloja. Ilmeisesti joitain taiteilijoita pyörinee alueella.....
Urbaani taidetta
Hylätyn rakennuksen kellarissa mietiskelee Buddha?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita