Laatokan suunnan assistenttimme on taas toimittanut meille valokuvia, joten julkaistaanpa ne tänään. Kuten muistatte, niin kaikki blogin assistentit ovat palkattomia avustajia. Näin joulun alla ajattelin poikkeuksellisesti muistaa häntä pienellä lahjalla(konjakkipullo), mutta eihän tuosta mitään jäänyt jäljelle, kun ajattelin varmistaa aineen olevan käypäistä tavaraa! Pullo on ilmeisesti lojunut kaapin perukalla pitkät ajat, koska jo etiketissä kerrottiin sen olevan 6 vuotta vanhaa. Pakkohan se oli varmistaa, ettei ole päässyt pilaantumaan. Olisi saattanut vaikkapa aiheuttaa ilkeitä vatsankäänteitä assarille. Juttu osoittautui kuitenkin vääräksi hälytykseksi, koska ihan hyväähän tuo oli :)
Yleisnäkymää hautausmaalta |
Soanlahden ortodoksinen hautausmaahan oli esittelyssä eilen, joten lienee syytä vastapainoksi julkaista kuvia Soanlahden luterilaiselta hautausmaalta, mikä sijaitsee aivan ortodoksisen hautausmaan vieressä. Nykyisin alue on kuitenkin täytetty venäläisten haudoilla ja alue on kasvanut yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Kuitenkin yllättävän paljon hautakiviä suomalaisten ajalta on jäljellä, mikä on tietenkin hieno juttu...
Hauta lienee ollut kettingillä ympäröity |
Kyseinen alue ei ole ensimmäinen Soanlahden luterilainen hautausmaa, koska 1600-luvun lopulla lienee haudattu luterilaisia Kuusikkomäen ikivanhasta kalmistosta(esitellään myöhemmin) koillisen suuntaan. Joskus vainajia on viety myös Pälkjärvelle ja kirkkolahden hautausmaihin, vaikkakaan näistä ei ole löytynyt kirjallista aineistoa, vaan ainoastaan perimätietoa.
Vastaavanlainen hauta |
Lopulta vuonna 1855 Soanlahteen siirrettiin Kirkkolahdesta kirkkorakennus ja sen ympäriltä otettiin käyttöön alue hautausmaaksi, minne on haudattu vielä niinkin myöhään kuin 1920-luvulla. Nykyisin alueelta ei löydy mitään jäänteitä, vaan ne ovat kadonneet. Hautausmaa jäi pois käytöstä, koska maaperä oli kivikkoista ja hautojen kaivaminen hankalaa.
Lapsen elämä oli joskus lyhyt.... |
Niinpä tämän päivän kohteemme toimitti luterilaisen hautausmaan tehtävää aina vuoden 1900 isojaon jälkeen sotavuosiin saakka. Alueella on vielä hautoja jäljellä, mitä voi tietyllä tapaa pitää ihmeenä, koska alue on syrjäinen ja mistäpä helpommalla saisi tasaisia kiviä talon portaiksi tai kivijaloiksi?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita