tiistai 12. huhtikuuta 2016

Äyräpää / Äyräpään kenttähautausmaa*

                                       Fabulous Thunderbirds "Powerful stuff"

Viimeksi esittelimme Äyräpään kirkon muistomerkin ja samalla tontilla aiomme pysytellä nytkin. Ainoastaan aihe muuttuu, koska vuorossa on Äyräpään kanttähautausmaa, mikä sijaitsee Vuoksen rannalla kirkonmäellä. Täällähän käytiin kiivaita taisteluita talvisodan, kuten jatkosodankin aikana. 
Äyräpään kenttähautausmaa

Kenttähautausmaa perustettiin jo syksyllä 1941 suomalaisten palatettua alueen hallintaansa. Sinne haudattiin yhteensä 188 Keski-Kannaksen alueelta löytynyttä kaatunutta talvisodan sotilasta, joita ei pystytty tunnistamaan. Kenttähautausmaan läheisyydessä on myös neuvostosotilaiden joukkohauta, jonne puheiden mukaan olisi haudattu myös suomalaisia sotilaita. 
Äyräpään kenttähautausmaan muistomerkki

Alue on nykyisin tasaista nurmikkoa, jota suomalaiset pitävät kunnossa. Alueen kunnostamissuunnitelman laati maisema-arkkitehti Leena Iisakkila. Hän myös vastasi alueen kunnostamisesta suunnitelman mukaisesti. Paikalle pystytettiin vuonna 1996 sankarihautausmaan laakakivinen muistomerkkin, jonka suunnitteli kuvanveistäjä Heikki Häiväoja. Laakakivisen muistomerkin toteutti Häiväojan suunnitelman mukaisena taiteilija Ari Laitila. Siinä on teksti molemmilla kielillä ja sen sanoma on karu: "Äyräpään sankarihautausmaa - Toisessa maailmansodassa kaatuneiden tässä lepäävien suomalaisten sotilaiden muistoksi. Suomen valtio"
Teksti on karua....

Muistomerkin paljastustilaisuus pidettiin 12.8.1996 ja sen paljasti kansliapäällikkö Jaakko Numminen kutsuvierasjoukon läsnäollessa. Lisäksi kenttähautaismaan vihkimisestä vastasi kenttäpiispa Hannu Niskanen ja ortodoksisesta osuudesta huolehti rovasti Markus Petsola. Tilaisuuden musiikista vastasi veteraaniorkesteri Jorma Alanteen komennoimana.

Päivitys 13.1.2019 
Pirjo Seppälä lähetti taannoin jokusen kuvan Äyräpäästä, joten liitetään tämäkin tähän tarinaan
Äyräpään kenttähautausmaa (Kuva Pirjo Seppälä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita