Willimies on historiaan jo nuorena hurahtanut lappeenrantalainen, jonka retket johtavat muistomerkeille, historiallisille paikoille ja luonnonnähtävyyksien äärelle. Matkat alkoivat vuonna 2012 Lappeenrannasta ja jatkuivat kaikkialle Etelä-Karjalaan. Nyt uusina aluevaltauksina ovat Kymenlaakso ja luovutettu Karjala. Suuruudenhulluna tyyppinä Willimies ja assistentti Willilady aikovat kuvata alueiden kaikki merkittävät kohteet.
Willimies Toursin reissatessa pitkin ja poikin Karjalan kannasta, on eteemme tupsahdellut kaikenlaista kaunista ja mielenkiintoista. Yksi kauneimmista kirkoista on ainakin ehdottomasti entisen Koiviston kauppalan kirkko, joka aikaa ja muuttuneita aikoja uhmaten seisoo yhä edelleen Koiviston kirkon mäellä. Nykyisin se ei toimi kirkkona, vaan entinen kirkko on jaettu sisätiloiltaan osiin. Osa toimii elokuvateatterina ja iso osa rakennusta toimii museona. Siellä jopa vierailimmekin, joten luvassa on jopa sisäkuvia tällä kertaa...
Koiviston kirkko on komea
Tällä J.Stenbäckin suunnittelemalla kirkolla ja vuonna 1904 valmistuneella kirkolla oli viisi edeltäjää, joiden historiaa kertaan aluksi lyhyesti. Ensimmäisen kerran Koivisto mainitaan omalla nimellään asiakirjassa vuodelta 1270 ja vuonna 1575 julkaistussa asiakirjassa mainitaan Koiviston seurakunta. Perustettiinko se tuolloin vai jo aiemmin, jää historian hämärään, kuten Koiviston kaksi ensimmäistä kirkkoakin, joista ei ole säilynyt tietoja.
Nykyisin elokuvateatterina ja museona
Kolmas kirkko sen sijaan sijaitsi Kirkkosaaressa ja se joutui isovihan aikana vuonna 1706 venäläisten polttamaksi. Ennen viime sotia, sen kivijalka oli kuulemma vielä jäljellä. Nykyisestä tilanteesta en osaa sanoa, enkä ainakaan itse ole lähtemässä paikkaa etsimään. Tämän kolmannen kirkon jälkeen neljäs kirkko rakennettiin nykyiselle paikalle Kirkkoniemeen. Tästäkin tiedot ovat vähäiset ja se onkin seuraava tieto, että viides kirkko rakennettiin 1760-luvun alussa. Tuhoutuiko edellinen vai jäikö se ahtaaksi kasvavan seurakunnan tarpeisiin.
Ovatko nämä kirkon pihamaalla sijaitsevat portaat viidennen kirkon portaat?
Joka tapauksessa uusi J.Stenbäckin suunnittelema kirkko valmistui vuonna 1904 ja vanha kirkko purettiin sekä siirrettiin Viipuriin. Tämän Talikkalan kirkoksi siirretyn rakennuksen kohtalo päättyi talvisodan loppuvaiheessa. Kirkko tuhoutui ja siitä ei ole tällä hetkellä edes muistolaattaa jäljellä. Kävin asian nimittäin tarkistamassa viikko takaperin.
Sota-aika on museossa isossa osassa
Sen sijaan uusi Koiviston kirkko kaikessa komeudessaan seisoo edelleen paikallaan, vaikka sen käyttötarkoitus onkin muuttunut alkuperäisestä. Muutos alkoi jo välirauhan aikana, jolloin kirkon penkit, keisarin lahjjoittamat urut oli raahattu pois rakennuksesta. Lisäksi lasimaalaukset oli tahrittu ja urkujen tilalle muurattu tiilikoppi elokuvalaitteille. Jatkosodan aikana suomalaiset korjasivat kirkon ennalleen, mutta venäläiset palauttivat sen nykyiseen tarkoitukseensa elokuvateatteriksi ja museoksi. No, onpahan ainakin vanha kirkkorakennus pystyssä....
Lentokoneen potkurihässäkkäkin löytyi
Alueen suomalainen menneisyys oli myös esillä museossa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita