Räisälä on paikkakunta Antrean ja Käkisalmen välissä, minkä nykyinen nimi on Melnikovo. Alue säästyi sotien suurimmilta tuhoilta, koska vain kerran sotatoimet ulottuivat alueelle. Jatkosodan alkuvaiheessa suomalaisten vallatessa alueen takaisin aiheutui alueelle tuhoa. Muun muassa tämän päivän kohteemme Räisälän kirkko sai osuman kranaatista ja osa kattorakennelmaa tuhoutui, mutta jo jatkosodan aikana tuhot korjattiin. Kirkkoa myös käytettiin tuolloin alkuperäisessä tarkoituksessaan.
Räisälän kirkko |
Alueen punaista graniittia käytettiin kirkkoon reilusti |
Sijainti on hyvä |
Mutta tutustutaanpa hivenen tarkemmin Räisälän kirkon vaiheisiin. Alue kristillistyi jo aikapäiviä takaperin, mutta viimeistään vuonna 1635 se on aloittanut toiminnan itsenäisenä seurakuntana. Noihin aikoihin myös rakennettiin Räisälän ensimmäinen kirkko, minkä tarkka sijainti on mysteeri. Todennäköisesti se on kuitenkin sijainnut samalla paikalla kuin nykyinenkin. Kirkon kohtaloksi koitui kuitenkin tulipalo, jonka venäläiset joukot sytyttivät vuonna 1656.
Muistolaattakin löytyy seinästä |
Räisälän toista kirkkoa aloitettiin rakentamaan 1663, mutta sen vaiheista ei tiedetä juuri mitään. Ehkä se kuitenkin liki sadan vuoden ajan palveli räisäläläisten hengen asioissa, koska kolmannen kirkon rakennustyöt valmistuivat 1763. Tämä puurakenteinen kirkko uusittiin vuonna 1884 Ivar Aminoffin piirustusten mukaisesti, mutta siitä ei saatu nauttia niin kauan kuin oli tarkoitus. Kesällä 1910 ukonilmalla salama kajahti suoraan kirkkorakennukseen ja se paloi maan tasalle. Oli aika rakentaa jälleen uusi kirkko Räisälään.
Uusi kirkko päätettiin tehdä suomalaisesta graniitista ja lopputulos onkin yksi upeimmista kirkoista, mitä Karjalasta löytyy. Koiviston ja Terijoen kirkot kuuluvat samaan upeiden kirkkojen listaan, mutta onhan niitä toki muitakin. En minäkään ole kaikissa käynyt vierailulla. Räisälän kirkon suunnitteli Josef Stenbäck ja se valmistui vuosien 1911-1912 aikana. Urut saatiin kirkkoon tosin vasta vuonna 1913.
ja toinen muistolaatta |
Sotavuosina kirkkoon osui kranaatti, mikä tuhosi osan kattoa, mutta muuten se säilyi vahingoittumattomana pieniä venäläisten tekemiä muutoksia lukuunottamatta. Kirkkorakennusta on käytetty monissa eri tarkoituksissa viime vuosikymmeninä. Pahimmillaan se toimi Venäjän upeimpana hevostallina, mutta nykyisin se on kulttuuritalona, missä esitetään elokuvia ja harrastetaan erilaisia asioita. Kesällä 2015, kun kvin paikalla, niin pihamaalla oli lasten disco-tapahtuma pomppulinnoineen.
Onneksi nykyiset melnikovolaiset ymmärtävät juuriltaan räisäläläisiä ja ovat sallineet rakennusta käytettävän kirkkona suurien juhlien ja kokoontumisten aikana.
Mainittakoon vielä, että poistuessaan Räisälästä syksyllä 1944, suomalaiset veivät mennessään kirkon alttaritaulun ja kirkon kellot, mitkä sijoitettiin Kokemäelle. Nykyisin toinen kirkon kelloista on Räisälä-museossa Köyliössä.
Lopuksi Mikko Huhtalan video Räisälän kirkosta....tuhannet kiitokset
Komea kirkko. Käytiin katsomassa just viime lauantaina, kun ajeltiin pyörällä Käkisalmelle. Huomasitko komea uuden ortodoksikirkon siinä risteyksessä.
VastaaPoistaRäisälän kirkonkylä on kyllä yksi niin tyypillisistä suomalaisista pitäjistä. Kirkko mäen päällä ja kaikki siinä ympärillä.