tiistai 30. lokakuuta 2018

Petroskoi / Krasniy bor

Eilisen teeman jatkoksi toinen Stalinin vainoihin liittyvä paikka, Krasniy bor. Se sijaitsee parisen kymmentä kilometriä Petroskoista etelään tien läheisyydessä. Petroskoin alueella teloitettiin arkistotietojen mukaan 3776 henkeä, joista 1196 täällä Krasniy borissa. Joukko koostui 580 suomalaisesta, 432 karjalaisesta, loppujen reilun sadan ollessa joko venäläisiä tai muita kansallisuuksia. Ei liene ihme. että paikalla vierailee suomalaisia tutustumassa tähän metsäiseen paikkaan.
Kulkureitti teloituspaikalle (Kuva Mauno Multamäki)

(Kuva Mauno Multamäki)

(Kuva Mauno Multamäki)

Alueelle on pystytetty ristejä (Kuva Mauno Multamäki)

Melko uusi muistoristi (Kuva Mauno Multamäki)

Alueen kangasmaasto on kuoppia täynnä (Kuva Mauno Multamäki)

Läheisen Derevjannoje-kylän asukkaat tiesivät lähellä tapahtuneista teloituksista, mutta vasta vuonna 1997 kaksi kyläläistä onnistui maastosta löytämään oikean teloituspaikan. Saman vuoden lokakuussa alueella suoritettiin kaivauksia, minkä jälkeen ei ollut epäselvää paikan tapahtumista. Pääkallot luodinreikineen ja vodkapullot kertoivat tapahtumista paremmin kuin hyvin. Ilmeisesti teloittajat olivat juopotelleet ampumisten aikana tai ainakin niiden jälkeen. Koville se otti NKVD:n ukoillekin...
Koskettava muisromerkki (Kuva Mauno Multamäki)

Punaisen terrorin uhreille (Kuva Mauno Multamäki)

Matteuksen sanat (Kuva Mauno Multamäki)

Alueen muistohautausmaa avattiin yleisölle 31.10.1998 ja 30.10.2006 alueella paljastettiin Juri Dmitrijevin veistämä graniittinen muistomerkki, jossa on neljällä kielellä Matteuksen evankeliumin teksti: " Autuaita ovat murheelliset, sillä he saavat lohdutuksen." Muistomerkki kustannettiin tänne teloitettujen sukulaisten lahjoittamilla varoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita