keskiviikko 17. lokakuuta 2018

Vienan Karjala / Petrovski Jamin muistoristi

Nyt on pakko sanoa, että suomalaiset ovat sitkeää kansaa. Olen näet kurvaillut Vienan Karjalassa moottoripyörällä ja kuullut tuttujen kertomuksia, heidän ajellessaan autoillakin siellä päin. Tiet, jos niitä nyt yleensä onkaan, ovat surkeita ja maasto muutenkin haastavaa. Silti joku näissä korpiseuduissa tuntuu vetävän meitä suomalaisia puoleensa! Hienoa, että ovat käyneet, koska itse en ikinä pääsisi tähän paikkaan, jollei minua kiidätettäisi sinne helikopterikyydillä. Sen verran on tämä paikka syrjässä kulkureiteiltä....

Ensimmäisen kerran suomalaisjoukko piipahti täällä tekemästä tihutöitä, koska paikalla oli merkittävä puna-armeijan huoltokeskus. Paikalla oli myös sotasairaala ja se tuhoutui samalla kun kaukopartiomiehet suorittivat iskunsa tänne helmikuussa 1942. Operaatio oli yksi uhkarohkeimpia, mihin kaukopartioita lähetettiin sodan aikana. Tehtävän johtoon valittiin Ilmari Honkanen. Tarkemman kuvauksen tästä Petrovski Jamiin suuntautuneesta iskusta voit lukea täältä.
Venäläinen kyltti Petrovski Jamissa "Muistomerkki sotasairaala 2212:n lääkäreille"

Operaatio onnistui kuitenkin hyvin ja joukot pääsivät takaisin kotimaahansa. Muutama sotilas menehtyi operaatiossa ja heidän nimensä löytyvät paikalle viedystä puisesta rististä. Ristin pystyttivät käsittääkseni Etelä-Karjalan sotahistoriaharrastajat vuonna 2011. Puiseen ristiin oli poltettu seuraava teksti: "Ilmari Honkasen kaukopartiomiehet Hissi Kosola, Matti Östman, Viljo Halmela, Lauri Hintsanen, Kaarlo Koskinen kaatuivat Petrovski Jamissa 12.2.1942." Muistomerkin puuhamiehenä toimi ilmeisesti lappeenrantalainen entinen panssarimies Romppainen.

Kuvani Petrovski Jamista minulle lähetti Antti Katainen ja häntä minun onkin kiittäminen lukuisista kuvista sellaisista kohteista, joihin minulla ei ole pääsyä. Tuhannet kiitokset Antti! 
Romppaisen rististä on kirjoitus kateissa kesällä 2015. (Kuva Antti Katainen)
Kuvien taustasta sen verran, että Antti sai kahden kouvolalaisen harrastajan kanssa käsiinsä lappeenrantalaisten ja luumäkeläisten tekemän videon retkestä Petrovski Jamiin. Kesällä 2014 Antti yritti kahden muun kanssa käydä paikan päällä. Suuntana heillä oli edetä paikalle Uikujärven pohjoispuolitse Valdain kylän kautta. Autosta loppui kuitenkin maavara ennen Petrovski Jamia.

Seuraavana talvena he saivat joensuulaisen off road porukan innostumaan matkasta ja sen he suorittivat kesällä 2015. Silloin on otettu myös kyseiset kuvat. Hurjia sällejä!!! 

PS. Antti antoi minulle myös Romppaisen puhelinnumeron, mutta enhän minä saanut aikaiseksi soittaa.... Numero tosin on tallessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita