maanantai 16. joulukuuta 2019

Lappeenranta / Myllymäen kalliokaiverrus

Tänään on vuorossa kolmanneksi viimeinen kohde ja pitkään suunnittelin, että tämä olisi blogini viimeinen julkaisu. Itse asiassa kai minun olisi niin pitänyt tehdäkin, koska onhan tämä omalla tavallaan erikoinen ja mielenkiintoinen. Tätä kohdetta ei näet löydy edes Museoviraston rekistereistä, vaikka sinnehän tämä selkeästi kuuluisi! Saattaa olla, että ilmoitan tästä kohteesta itse heille, kunhan innostukseltani kerkeän....
Myllymäen VPK:n talo

Tämä Myllymäen VPK-talon edustalta löytyvä kalliokaiverrus on näet melkoisen upea. Sinänsä harmittaa, etten liiduttanut tätä kohdetta, jotta se olisi selkeämmin luettavissa. Toisaalta se olisi ollut hemmetin vaikeaa, koska osa kirjoituksesta on kohokirjoitusta eli siis koko kaiverrusalue on naputeltu ensin tasaiseksi. Tässä työssä on kyllä riittänyt tekemistä...kaiverruksia ympäröiviä kasveja ja sydämiä unohtamatta!
Päivämäärä 6.5.1861

Kaiverrus on edessä näkyvässä laakeassa kivessä



Sydän ja kukanversot reunustaa kaiverrusta

J.V.H ja J.A.I, keitä he olivat? Menivätkö naimisiin 1861 toukokuussa?

Tämä kohde on ollut kuvauslistallani jo vuosia, mutta vasta tänä suvena kävin paikan päällä uudemman kerran, koska edellisestä visiitistä oli kulunut jo kaiketi 25 vuotta. Niinpä en edes ihan tarkkaan itsekään muistanut, että missä kohdassa tämä kaiverrus on? Mistään en myöskään muista tästä kaiverruksesta lukeneeni, mutta kun nuorempana tuli piipahdettua kyläreissulla Myllymäen VPK:n yläkerran asunnossa, niin eräällä reissulla tämä osui silmiini ja on siitä lähtien ollut mielessäni!

Kaiverruksen tekijästä ja tarkoituksesta minulla ei ole siis tietoa, mutta veikkaanpa sen liittyvän jonkun hääparin avioonastumisriitteihin. Kaiverruksessa on näet kahdet nimikirjaimet ja tarkka päivämäärä vuosilukuineen. Koska en liiduttanut kohdetta, niin itsekin joudun vähän arvailemaan päivämäärää....tai paremminkin vuotta. Kaiverrus on näet tehty joko 1861 tai 1881, joten ikää sillä on jo melkoisesti.

Pakko on sanoa, että on ollut melkoinen urakka jollakin, kun hän on naputtanut tämän kaiverruksen. Kaiken lisäksi vielä hemmetin yksityiskohtaisen ja upean. Itse en ainakaan tiedä yhtään tätä edes läheisesti vastaavaa kohdetta. 

Tiedätkö sinä tästä kohteesta jotain? Jos tiedät niin ota hitossa yhteyttä, niin päivitetään tätä lisätiedoilla....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita