sunnuntai 13. joulukuuta 2020

Lappeenranta / Lappeen vaakuna

Blogin päättyminen ja kirjoittajan jokavuotinen ikääntymispäivä lähestyvät. Kumpaakin tapahtumaa oli tarkoitus juhlistaa viimevuotiseen tapaan kotikonnuillani Kaukaalla. Tarkoitus oli jälleen kerääntyä paikalliseen Kaukaan Kisakrouviin, mutta saas nährä nyt.... Hirveästi ei tuo korona kiinnostaisi, vaikka eipä sitä täällä meilläpäin ole liikaa näkynyt. Silti olen vielä harkitsevalla kannalla ja olenhan saanut vastaehdotuksen eräältä lukijalta, että voisimme bilettää heidän autotallissa kuten nuorena teimme samassa paikassa. Vieläkin muistan taivaille räjähtäneen perunakiljun tuoksun kun siivosimme sotkujamme. Viinatehtailijan lupaavasti alkanut ura päättyi tuolloin lyhyeen....

Vaakuna sijaitsee Lappeenranan keskustassa kirkkopuistossa

Lappeen vaakuna


Vaan asiaan, jotta ei mene jaaritteluksi. Nykyinen Lappeenranta on muodostunut entisen Lappeen pitäjän alueelle ja lopullinen liitos tapahtui niinkin myöhään kuin 1967. Aiemmin Lappee oli se alue, mistä muut tämänkulmakunnan pitäjät ovat saaneet alkunsa. Lappeen pitäjä on kaiketi muodostunut 1200- tai 1300-luvulla ja ensimmäisen kerran siitä löytyy maininta vuodelta 1415. Noina aikoina pitäjän keskuspaikka, ja jo aiemminkin, oli Kauskila. Siellä oli alueemme ensimmäinen kirkko ja kristillinen hautausmaa. Massiivinen maa-alue myös kuului Lappeeseen, koska nykyinen Iitti lännessä, Mäntyharju pohjoisessa ja Joutseno idässä sisältyivät Lappeen alueeseen. Vaikka Lappee on pakkoliitetty 1967 Lappeenrantaan, niin vanha oma seurakunta on olemassa. Tosin puhetta on ollut, että säästösyistä kaikki seurakuntamme liittyisivät yhteen. Koska se tapahtuu, on vielä vaiheessa.


Pyhän Laurentiuksen reliefi vaakunan pohjan päällä


Mistä sana Lappee on sitten saanut alkunsa. Väittävät sillä olevan kolme eri vaihtoehtoa. Yksi vaihtoehto on, että se olisi muodostunut sanasta Lapwesi, joka tarkoitti Saimaan etelärantaa, missä Lappeekin sijaitsi. Tästähän meidän kylässä on vieläkin Lapvesi niminen kaupunginosa. Toinen vaihtoehto on, että se tulisi sanoista lape tai lappeelleen. Kuulemma kun tänne suuntaan olisi katsellut Wiipurista, niin paikka olisi lappeellaan Salpausselän etelärinteellä. Jotenkin tämä vaihtoehto itsestäni kuulostaa oudolta. Kolmantena vaihtoehtona nimen alkuperälle on lappalaisten vaikutus. Tornionjoella sijainneesta lohikylä Lappeasta muuttaneet siirtolaiset olisivat muuttaneet tänne ja tuoneet nimen tullessaan. Tätä teoriaa tosin saattaisi tukea 1600-luvulta asti olleen Lappeenrannan vaakunan Willimies, joka on voinut olla alkujaan lappalainen. Se ja sama, mistä nimi on saanut alkunsa.....se ei kaiketi ratkea varmasti koskaan!

Sen sijaan Lappeen vaakunassa ei ole Willimiestä vaan se kertoo enempi kristillisestä vaikutuksesta, koska vaakunassa on Pyhä Laurentius halstereineen ja kultarahoineen. Tarkempi selitys Lappeen vaakunasta on seuraava: 

"Lappeen kunnanvaakuna oli Lappeen kunnan tunnus, joka oli saanut aiheensa pitäjän keskiaikaisen kirkon suojeluspyhimyksestä Pyhästä Laurentiuksesta, joka esiintyi aiheena jo 1600–luvun alkupuolella Lappeen kihlakunnan sinetissä. Vaakunan halstari liittyy olennaisesti Pyhään Laurentiukseen tämän tunnuksena, joka viittaa tämän marttyyrikuolemaan polttamalla rauta-arinalla. Halstari on myös Lohjan vaakunassa. Vaakunan on suunnitellut Olof Eriksson, ja se vahvistettiin käyttöön 4. helmikuuta 1953. Vaakunan selitys on ”puna-mustahalkoisessa kilvessä oikealle katsova P. Laurentius pitäen oikeassa kädessään kohotettuna halstaria ja vasemmassa kultarahoja; kaikki muu hopeaa”. Vaakuna muuttui epäviralliseksi kotiseutuvaakunaksi 1967, kun Lappeen kunta liitettiin Lauritsalan kanssa Lappeenrannan kaupunkiin."

Aiemmin Lappeen vaakuna löytyi Lappeen kirkon pihamaalta kukkaistutuksena toteutettuna, mutta koska mustia kukkia on vaikea löytää, niin se päätettiin ikuistaa tekemällä se kivestä. Hankkeen alullepanijana toimi Lappeen kotiseutuyhdistys. Lappeen vaakuna muodostuu pohjasta, mihin on käytetty Virojoen punaista graniittia ja Koitavaaran mustaa graniittia. Pohjan päälle on Kurun harmaasta graniitista tehty Pyhän Laurentiuksen reliefi.

Tekijäkin on kaivertanut nimensä reliefiin


Vaakuna paljastettiin 6.9.2020 Lappeen kirkkopuistossa. Puhujina toimivat ainakin kaupunginjohtaja Kimmo Jarva ja kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen. Veikkaanpa, että Lappeen Kotiseutuyhdistyksestäkin joku virkkoi jokusen sanan.... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita