keskiviikko 2. joulukuuta 2020

Lemi / Taavetti Muukan muistomerkki

Kohti Lappeenrannan kohteita hiivitään hiljalleen. Itse asiassa tämä on viimeinen Lappeenrannan ulkopuolelta oleva kohde! Vähiinhän nämä pikku hiljalleen käyvät, mutta itse olen tyytyväinen. Jo vuosia jatkunut urakka on taas lähempänä päätöstään. Päätös tuskin on vieläkään lopullinen, mutta ainakin kaipaamaani huilutaukoa on luvassa. Yksi lukijoista jo sähköpostitse uteli, että milloin tämä nyt sitten tällä kertaa päättyy ja koska jatkat taas? Tiedoksesi, että blogin jo perinteiset päätösbileet pidetään 19.12.2020 Kaukaan Kisakrouvissa ja viimeinen kirjoitus päätöstunnelmineen on luvassa 20.12.2020, jolloin myös Willimies saavuttaa kunnioitettavan 55-vuoden rajapyykin. Kyseessä on siis tuplabileet, mutta koronarajoitukset saattavat toki estää tämän häppeningin....

Tällä kertaa kiitokset tämän muistomerkin paljastuksesta menee blogin pitkäaikaiselle lukijalle ja hyvälle ystävälleni Juha "Salpa" Huttuselle. Hänen kanssaan olemme monesti käyttäneet ryhmiä Rutolan miehistöluolassa, joka on näitä oman kotikaupunkini upeimpia Salpalinjan kohteita. Jussi siis vihjaisi tästä kohteesta ja minä kaivoin jotain pientä informaatiota esiin tästä aiheesta, joten yhteistyöllä tämäkin homma hoidettiin...

Taavetti Muukan muistomerkki


Muistomerkki on aivan teiden risteyksessä


Lauantaina 12.9.2020 poikkeuksellisen lauantaityöpäivän päätteeksi lähdimme Williladyn kanssa kaatosateessa kuvaamaan tätä kohdetta, joka löytyy Lemiltä Metsolantien ja Ratikontien risteyksestä. Paikalle oli helppo löytää ja uuden uutukainen muistomerkkikin löytyi helposti Jussin ohjeiden mukaisesti. Hetken sateen taukoamista odotellessamme, sade osoitti hiipumisen merkkejä ja syöksyimme paikalle kuvaamaan sen. Kyseessä on voisi jopa sanoa perinteinen suomalainen sotamuistomerkki, mutta laatan teksti oli sykähdyttävä. Siinä sanotaan seuraavaa:

"Alikersantti

Taavetti Muukka

s.01.12.1897

Kaatui tällä paikalla

k.25.6.1944

kotirintaman uhrina"

Taavetti Muukan kuolemaa pidetään yleensä desanttien suorittamana tekona, mutta noina sekavina aikoina kaikenlaista kulkumiestä kulki näilläkin nurkilla. Neuvostoliiton muutamaa viikkoa aiemmin aloittama suurhyökkäys sai monen miehen hiippailemaan turvallisemmille maisemille ja täältä Lemin Huttulan kylästäkin näitä miehiä tavattiin noina päivinä ladoista. Osa heistä oli aseettomia, mutta kyllä monella oli myös aseet mukanaan. Lisäksi kun tiet olivat täynnä tavaroineen pakenevia evakkoja ja annettiin ilmoitus Rut`Ahon kulmille tiputetuista desanteista, niin alueen metsissä riitti liikkujia.

Seuraavana päivänä, sunnuntaina,  Eevert Muukan taloon ilmestyi kolme sotilasta konepistooleineen kysymään tietä Lemin ja Savitaipaleen kirkolle. Samana päivänä ilmasuojeluryhmän johtaja vänrikki Taipale saapui Taavetti Muukan luokse ja pyysi keräämään miehiä kasaan desanttijahtiin. Desantteja ei kuitenkaan löytynyt. Illalla kotonaan Taavetti kuuli laukauksia ja oletti desanttien löytyneen ja lähti passiin aseensa kanssa estääkseen desanttien pääsyn kotikyläänsä. Tietä pitkin kulkenut Taavetti ammuttiin muistomerkin kohtaan kahdella konekiväärisarjalla. Tältä paikalta Väinö Turku, Eevert ja Eino Muukka löysivät Taavetin. Hän kohtasi kuolemansa kotirintamalla.

Laatta kertoo murhenäytelmästä


Taavetti Muukan kohtaloa ei saanut selvitettyä edes paikkakunnan poliisi ja mysteeriksi se jäikin. Ampuivatko surmanluodit desantit, rintamakarkurit vai joku muu kulkuporukka. Lieneekö totuus koskaan paljastuu? Jos haluat lukea tapahtumasta enemmän, niin siitä on kirjoitettu artikkeli ”Desanttipartion murhatyö Lemillä”, joka julkaistiin nykyisin verkossa luettavissa olevassa Kansa taisteli - Miehet kertovat lehdessä. Julkaisu löytyy numerosta 6 / 1968.

Tenho Muukka, Seppo Kangasmäki, Juha Nisonen ja Lasse Nisonen pystyttivät muistomerkin Taavetti Muukan kuolinpaikalle Metsolantien ja Ratikontien risteykseen. Muistomerkin paljastaminen tapahtui kesäkuussa 2020, mutta päivämäärä ei ole tiedossani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita