perjantai 9. marraskuuta 2012

Lappeenranta / Luotibaari

Lauritsalassa taas. Tänään esittelyssä yksi paikallisen viihde-elämän keskuksista – Kanava Krouvi. Kyseessä on ainakin 1980-luvun alkupuolelta asti toiminnassa ollut ravintola. Yritin muistella, että olenko joskus astellut noista ovista sisään, mutta en jaksa muistaa. Luultavasti olen käynyt, mutta on siitä sitten oltava jo vuosia aikaa! Jos sinulla on aikomus vierailla täällä, niin kannattaa toimia ripeästi. Kuulemani vinkin perusteella krouvi sulkee ovensa vuodenvaihteessa ja rakennus todennäköisesti puretaan huonon kuntonsa takia. 
Luotibaari - oikealta nimeltään Kanavakrouvi

Kyseinen rakennus on yksi Lauritsalan keskustan lukuisista funkkistaloista. Itse asiassa rakennus on melko hyvin säilyttänyt alkuperäisen ilmeensä, vaikka kieltämättä melkoisen remontin tarpeessa näyttäisi olevan. Toisaalta onhan talolla ikää, koska se on rakennettu jo vuonna 1938. Talon piirustukset on laatinut Kaukas Oy:n palveluksessa ollut Hannes Mallenius.

Miksi sitten otsikossa on paikannimenä Luotibaari? Sellaista ravintolaa ei Suomen maasta taida löytyäkään, ettei siellä olisi tunteet joskus kuumenneet. Näin kävi täälläkin 1980-luvun loppupuolella ja sen seurauksena välejä selviteltiin asein. Kukaan ei onneksi kuollut, mutta yksi henkilö sai luodista ja joutui pyörätuoliin. Siitäpä joku vekkuli paikallinen keksi paikalle uuden nimen ja se on nyt vakiintunut, vaikka ravintola ei olekaan vaihtanut nimeään Luotibaariksi. Ehkä kuitenkin lähellä Saimaan kanavaa sijaitseva Kanava Krouvi onkin paremmin paikkaa kuvaava.

PS. Aiheen teemaan sopiikin iltasella Willimieskolmikolle uusimman James Bond-elokuvan Skyfallin tuijottaminen. Eiköhän sielläkin muutama luoti lennä, tosin toivottavasti ainoastaan valkokankaalla!

4 kommenttia:

 1. Luotibaari olisi sopinut hyvin Penttiläntien päähän, jossa on Etulinja-niminen tie.

  Nimistä puheen ollen, Mustolassa on Pitkäkadun itäpuolella Kirkkovuori, ja sen takana on Kirkkovuorentie. Mistähän tuo Kirkkovuori juontaa juurensa? Korkeuslukemana näyttää olevan tasan 100,0 metriä.

  VastaaPoista
 2. Tiedän tuon paikan, koska aikoinaan tuli pyöräiltyä tuota tietä pitkin. Pitkäkadulta oli melkoinen nousu mäen päälle. Nimestä en osaa sanoa yhtään mitään. Ainut mikä tulee mieleen on Saimaan kanavan rakennustyömaa. Olisikohan siellä ollut joku pieni kappeli yms. Elikkä en osaa sanoa. Sorry

  VastaaPoista
 3. On se perkaleen osuva nimi tuo luotibaari, semmonen remmakka baarissa vuodesta toiseen. Milloin luodit, milloin nyrkit, alamaailman gansterit ja Hakalin laitapuolen taaplaajat kokoontuivat puimaan elämäänsä luotibaarin keitaalle. Luotibaarissa mm. ovisummeri ja lasin läpi vasta portsari katsahdettuaan teki päätöksen päästääkö sisään vaiko ei. Mesta vailla vertaa! Kippis!

  VastaaPoista
 4. Ikävalkon talonahan tuo paremmin tunnetaan ainakin syntyperäisten lauritsalalaisten keskuudessa. Talossa sijaitsi ennen Luotibaaria Edwar "Eetu" Ikävalkon ja hänen kuoltuaan poikansa Karin eli Hajuherneen omistama maalikauppa.

  VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita