perjantai 16. marraskuuta 2012

Lappeenranta / Lepoharjun hautausmaa*

Tänään esittelyvuorossa Yksi Lappeenrannan lukuisista hautausmaista, nimittäin Lepoharjun hautausmaa. Tosin, nyt kyllä hävettää! Tarkoitus oli kirjoittaa tarina Lepoharjun hautausmaasta, mutta eihän tästä löydy tietoa mistään!
Lepoharjun hautausmaa

Nyt pääsettekin auttamaan Willimieskolmikkoa. Jos tiedätte vastaukset hautausmaan käyttöottovuodesta, kappelista tai mistä tahansa paikkaan liittyvästä mielenkiintoisesta asiasta, niin ottakaa hitossa yhteyttä. Hyvistä tiedoista palkitaan blogin palkattoman assistentin tittelillä ja nimi julkaistaan, tietenkin jos haluatte!

Me emme löytäneet tietoa pätkän vertaa, mutta kuvia meillä on esittää. Laitamme ne tuohon alle ja jäämme odottamaan vastauksianne.
Lepoharjun kappeli
Lepoharjustakin löytyy muistopaikka muualle haudatuille
Yleisnäkymä Lepoharjusta
Päivitys 30.4.2019

Sain käsiini kirjan, mistä eräs blogiin kommentoinut henkilö mainitsi ja nyt olisi tulossa vähän tietoa tähänkin kohteeseen. Oikeastaan jo oli aikakin, koska olen julkaissut tämän kohteen yli kuusi vuotta takaperin....

Lepoharjun hautausmaan paikaksi varattiin Lappeen Saikkolan kylästä löytynyt maa-alue. Alue ostettiin neljältä maanomistajalta reilun kuuden miljoonan markan kauppahinnasta. Kirkkovaltuusto hyväksyi kaupan syksyllä 1952. Ennen opetusministeriön antamaa lupaa, aloitettiin suunnitelmat arkkitehtien Aila ja Niilo Pulkan toimesta. 

Ensimmäisessä vaiheessa alueelle piti raivata tiet ja käytävät, rakennettava kiviaita portteineen ja kunnostettava parkkialue. Unohtaa ei sovi myöskään ruumiskellarin rakentamista, josta vastasi rakennusliike Veljekset Meuronen Oy, kuten muistakin edellä mainituista tehtävistä. Työt etenivätkin ripeästi ja pyhäinpäivänä 6.11.1955 lääninrovasti Leo Gummerus vihki hautausmaan käyttöön. Nimikilpailun perusteella nimeksi valittiin Lepoharjun hautausmaa. Ensimmäinen hautaus Lepoharjuun tehtiin tosin vasta 6.1.1956.

Hautausmaalta puuttui kuitenkin vielä siunauskappeli, joka katsottiin välttämättömäksi. Kappeleita käytiin katselemassa eri puolilla Suomea ja lopulta arkkitehtien annettiin laatia piirustukset. Ne kirkkovaltuusto hyväksyikin 15.7.1960, tosin taloudellisista syistä hivenen muuteltuna. Siunauskappeli annettiin tehtäväksi Rainer Sainiolle, joka toimi urakan pääurakoitsijana. Harjannostajaisia vietettiin 19.1.1961 ja lopulta seurakunta vastaanotti työn 4.4.1961. Saman kuukauden loppupuolella pidettiin kappelissa ensimmäinen siunaus, vaikka kappeli vihittiin lopullisesti käyttöön piispa Osmo Alajan toimesta 20.8.1961.


4 kommenttia:

 1. Hieman myöhässä kommentoin, mutta tässä jotakin täydennystä: Hautausmaa vihittiin käyttöön 1956 ja siunauskappeli valmistui 1961, suunnittelijoina arkkitehdit Aili ja Niilo Pulkka. Tyylipuhdas kuuskytlukulainen siis.

  Lauri Putkonen

  VastaaPoista
 2. Veli-Valio Kaukovaara:
  Kanavaseurakunnasta teollisuusseuralunnaksi
  Gummerus 1984
  sa.113-116

  VastaaPoista
 3. Siis tämä Kaukovaara-kommentti tuli minulta. Minulla on se kirja.

  Niilo Isomäki
  Lappeenranta
  niilo.isomaki@kymp.net

  VastaaPoista
 4. Kiitos tiedosta. Saan tuon kirjan lainaan Lauritsalan seurakunnasta ja päivitän tiedot

  VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita