sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Lappeenranta / Lappeenrannan Seurahuone


Tänään liikutaan vielä kolmannen kerran samassa korttelissa, missä sijaitsevat edellä esitellyt entinen poliisi- ja palolaitos. Vuorossa on Lappeenrannan entinen Seurahuone. Lappeenrannan seurahuoneesta on kyllä melkoisen vaikea löytää tietoa. Joitakin yksittäisiä tiedon murusia löytyy, mutta siinä kaikki. Ei kait se auta kuin yrittää saada tästä upeasta puurakennuksesta jotain kyhättyä kasaan.
Lappeenrannan entinen Seurahuone. Huomatkaa vanha sähköpylväs talon nurkalla.

Seurahuone on rakennettu vuonna 1850 ja syynä oli paremman väen tarve löytää illanvietoilleen joku kohde, missä saisivat olla rauhassa rahvaan mellastukselta. Kaupunki vuokrasi tilaa monille yrittäjille ja ilmeisesti toiminta oli melkoisen kannattavaa, koska rakennusta piti laajentaa vuonna 1887. Alkuperäisestä Seurahuoneen suunnittelijasta ei ole jäänyt tietoja, mutta laajennusosan suunnittelusta vastasi Oskar Schultz. 
Entinen Seurahuone Huokausten sillalta kuvattuna

Paremman väen kokoontumispaikkana Seurahuone jatkoi ilmeisesti? vuoteen 1918 asti, kunnes varakkaat pietarilaiset olivat poistuneet Suomesta. Seurahuoneen eteisestä olikin helppo hoidella bisneksiä Venäjällä, koska Lappeenrantaan vedettiin puhelinlinja vuonna 1886. Seurahuoneen eteisessä oli yksi harvoista yleisöpuhelimista, jota pystyi käyttämään 50 pennin korvausta vastaan. Ilmeisesti toiminta tekniikan edistysaskelista huolimatta hiipui ja lopullinen kuolinisku tuli vuoden 1918 aikana. Tämän jälkeen tilat vuokrattiin uudelle yrittäjälle.

Yksi Suomen ensimmäisistä sotilaskodeista avasi ovensa syksyllä 1918 ja asiakaskunta vaihtui Lappeenrannan eliitistä sotaväkeen. Tätä jaksoa kesti aikansa ja tilalle muutti Lappeenrannan suojeluskunta, joka perusti paikalle vuonna 1925 oman ruokalan lotille. Tästä eteenpäin vanha Seurahuone oli Suojeluskunnan ja lottien käytössä aina vuoteen 1940 asti. 
Varuskunta on osa Lappeenrannan ja Seurahuoneen historiaa
Seurahuoneen seinältä löytyy toinenkin historiasta kertova muistolaatta

Tämän jälkeisestä ajasta minulla ei ole tietoa, mutta 1980-luvulla rakennukset korjattiin päiväkodin tiloiksi, missä tarkoituksessa ne toimivat edelleen. Parasta rakennukselle, sekä koko korttelille oli kuitenkin suojelupäätös. Tämä koko kortteli aiemmin esiteltyjen vanhan palo- ja poliisilaitoksen kanssa suojeltiin kaavalla syksyllä 1987. Tämän ansiosta tämä kokonainen kortteli tulee säilymään jälkipolville ympäröivine mukulakivikatuineen ja vanhoine sähkötolppineen.

Tällä kertaa teillä lukijoilla on myös mahdollisuus käydä kurkkaamassa vanhasta valokuvasta, miltä Seurahuone ja sen ympäristö näyttivät vuonna 1898. Kuvaajana hollantilainen Henry Pauw van Wieldrecht. Kuvien fyysinen sijainti on Hollannin Rijksmuseumin sivuilla, joten käykääpä kurkkaamassa kuva täältä. Näistä kuvista on pakko laittaa kiitokset Sukututkijan loppuvuosi blogin ylläpitäjää Kaisa Kyläkoskea. Kiitos Kaisa.

PS. Työmatka taas tiedossa tuonne Joensuun suuntaan, joten vedetään pari päivää henkeä! Iskälle tiedoksi, jonka luokse taas majoitun, että pottumuusi jauhelihakastikkeella olisi luksusta. Pärjään kyllä Etelä-Karjalasta mukanani tuomalla Pullin rieskallakin!2 kommenttia:

  1. Nyt joutuu Willimies pureksimaan maan mainiota Pullin rieskaa, sillä jo eilisestä lähtien olen haudutellut venäläistyylistä hapankaalikeittoa.

    Ohje löytyy tuolta:
    http://iskakokkaa.blogspot.fi/2011/05/kesan-kayntiin-paristajaiset.html

    VastaaPoista
  2. http://www.datsha.com/ruokanurkka/#18

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita