maanantai 5. elokuuta 2013

Lemi / Lentolaivue 24

Airbourne "No way, but the hard way" tietää, että Lentolaivue 24:n kavereilla oli kova paikka pysäyttää vihollisen eteneminen Viipurinlahdella maaliskuussa 1940.

Eilinen kohde oli ilmailuun liittyvä muistomerkki ja samalla teemalla jatketaan. Tosin Taipalsaari vaihtuu Lemin kirkonkylään. Aivan Lemin kirkonkylän keskustasta löytyy Salpa-Linjasta siirretty kivenlohkare, mihin on kiinnitetty lentolaivue 24:n muistolaatta. Jo aiemmissa kirjoituksissa olemme törmänneet tähän samaan yksikköön, koska se oli talvisodan aikaisemmassa vaiheessa sijoitettuna Joutsenoon. Lentolaivue 24:n aiempiin vaiheisiin voit tutustua täällä.
Lentolaivue 24

Yksikön käyttämät Fokker D21-koneet siirtyivät talvisodan loppuvaiheessa Lemille Lahnajärven rantaan. Kyseiset koneet oli varustettu suksilla, joten ne käyttivät hyväkseen jäätynyttä Lahnajärveä. Miehistö majoitettiin kirkonkylään sekä Lahnajärven rantahuviloihin, mistä oli lyhyt matka rantametsiköihin piilotetuille lentokoneille. Täältä koneet suorittivat tehtäviään Viipurinlahdella, missä suomalaiset hävittäjälentäjät ensimmäisen kerran toimivat maavoimien tukena jäätynyttä Viipurinlahtea ylittävää vihollista vastaan. Voi vain kuvitella, kuinka konekiväärit ovat niittäneet kuolemaa vihollisen joukoissa.

Vihollinen kuitenkin sai nopeasti selville nämä suomalaisten käyttämät jääkentät, joten jo 10.3.1940 osa laivueesta siirtyi Ristiinaan. Kaikki eivät kuitenkaan kerinneet siirtymään, vaan he toimivat täällä sodan loppuun asti ja poistuivat Lemiltä 13.3.1940. Lentolaivueen aika Lemillä kesti vain pari viikkoa, mutta se on jättänyt lemiläisille muistiperinnettä, joka elää vielä nykyäänkin.
Muistolaatta


Paikkakunnalla kerrotaan tarinaa, että paikallisen suntion vaimo Eeva oli valitellut asuntoonsa majoitetuille lentäjille, ettei hänellä ole lampaiden villan käsittelemiseen tarvittavia raaseja. Välirauhan aikana lentomestari Ilmari Juutilainen olisi sitten käynyt pudottamassa raasit suntion pihaan. Olkoon tarina totta tai tarua, niin muisto elää Lemillä ja Lentolaivue 24:n muistoa halutaan vaalia vieläkin. Tämän takia Karjalan Lennoston kilta ja Kaakkois-Suomen Ilmailumuseo pystyttivät tämän muistomerkin Lemin kirkolle 27.9.1997. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita