Tapiolan historia ulottuu aina marraskuiseen iltaan vuonna 1893, jolloin Lemille perustettiin nuorisoseura. Oman talon rakentaminen mahdollistui vasta vuosia myöhemmin, jolloin nuorisoseura ja VPK yhdistivät voimansa ja rakensivat Tapiolan. Talon vihkiäisiä vietettiin 6.12.1908, jolloin ei arvattu päivän muodostuvan itsenäisen Suomen itsenäisyyspäiväksi.
Tapiola |
Aluksi talo oli yhdistysten toimintapaikkana, mutta keväällä 1916 se otettiin venäläisten sotilaiden majoitustilaksi, koska he saapuivat rakentamaan Lemille linnoitteita Pietarin suojaksi. Tätä vaihetta kesti syksyyn 1917, milloin venäläiset poistuivat paikalta kotimaahansa. Nopeasti talon käyttötarkoitus taas muuttui sisällissodan takia ja talo oli vuoroin punaisten ja valkoisten hallussa. Olojen rauhoituttua Lemin suojeluskunta vuokrasi nuorisoseuralta tiloja, kunnes rakennusta laajennettiin vuonna 1921. lopuksi laajennusosa siirtyi suojeluskunnan käyttöön vuoden 1926 kuluessa. Nopeasti tilantarve kasvoi ja vuonna 1933 rakennus laajennettiin nykyisiin mittoihin.
Muistolaatta Tapiolan seinässä |
Suojeluskunta ja Lotta Svärd järjestö käyttivat nuoriso-osastoineen rakennusta vuoteen 1944 asti, jolloin molemmat organisaatiot piti lakkauttaa Moskovan rauhanehtojen mukaisesti. rakennuksen myöhemmistä vaiheista Willimies ei osaa kertoa, mutta muistona menneistä ajoista, löytyy Tapiolan seinästä muistolaatta muistutuksena rakennuksen sotaisemmasta historiasta.
Vanhaan postaukseen kommentti; nuorisoseura omistaa talon edelleen ja se on virkeän harrastustoiminnan näyttämö. Sanan varsinaisessa merkityksessä näyttämö, kun nuorisoeura on viimeisen parinkymmenen vuoden ajan lähes vuosittain tehnyt talkoovoimin näytelmän. Tänä vuonna tutustutaan Lemin kirkon historiaan. Ehkäpä willimies nähdään katsomossa?
VastaaPoistaSuojeluskunnan siipi päätyi kunnalle ja siinä toimi koulu vuoteen 1993 asti - kunnes muutti kentän toiselle puolelle. Sen jäljeen koulun siipi on ollut nuorisotilana ja mm. yhdistysten käytössä.