Etelä-Karjala on ollut vuosisatojen kuluessa sotajoukkojen läpikulkualuetta ja löytyypä täältä erilaisia linnoituksia ja linnoitteita eri aikakausiltakin. Tunnetuimpana uuden ajan linnoitteena on tietenkin Salpa-Linja, mutta vähemmälle tietämykselle ovat jääneet venäläisten ensimmäisen maailmansodan aikaan tekemät linnoitteet Etelä-Karjalassa ja muuallakin. Tänään vuorossa ei ole linnoite, mutta ensimmäisen maailmansodan aikakaudelta kuitenkin. Esittelyvuorossa venäläisten Lemille rakentamista "tykkiteistä" toinen. Toinen näistä "tykkiteistä" kulkee Ruomin koululta Remusen kautta Saimaanrantaan ja tämän päivän kohteemme Olkkosen ja Vainikkalan välillä.
Nämä tiet olivat aikoinaan valmistuessaan noin 10 metrin levyisiä ja erittäin suoria verrattuna vanhoille kulkureiteille muodostuneisiin maanteihin verrattuna. Työmaat olivat suuria ja niitä rakennettiin pitkään, koska venäläisillä ei ollut kiire saada niitä valmiiksi rintamalle joutumisen pelossa ja suomalaiset tekivät parhaansa viivyttääkseen niiden valmistumista. Työmailla ei siis painettu urakkavauhtia, vaan sanattoman sopimuksen mukaisesti kumpikin osapuoli jarrutteli.
Tykkitie ei ole enää 10 metriä leveä |
Suomalaisille tietyöt olivat oiva keino paikata omaa talouttaan, koska teollisuustuotanto oli sodan takia hiljaista ja maailmankauppa pysähdyksissä. Niinpä kumpikin puoli käytti venäläisten rahoja härskisti hyväkseen. Venäläiset ansaitsivat pitäessään kirjoilla henkilöitä joita ei ollut edes olemassa. Helppoa rahaa heille. Suomalaiset taas saattoivat nostaa palkkansa useampaan kertaakin tai he tulivat paikalle vain tilipäivisin. Tämä, jos mikä kertoo leväperäisestä asennoitumisesta!
Joka tapauksessa valmista tuli, mutta nämä tiet, jotka oli tarkoitettu tykistölinnoitusten huolto- ja yhdysteiksi, jäivät vaille merkitystä. Mitään sotaan viittaavaa hyötyä ja käyttöä niillä ei ole ollut, ellei mukaan lasketa viime sotien aikuisia evakkojen karjankuljetuksia. Nämä tiet ovat nähneet lehmän jos toisenkin....
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita