Vihaksi pistää vieläkin. Maanantaiehtoona laitoimme stopin grillikaudelle ja kohta on aika sanoa hyvästit myös kesän moottoripyöräilylle. Lisäksi kun sain itselleni vihamiehenkin muutama päivä takaperin, niin ei voi sanoa että suttaisi hyvin! Kaikesta huolimatta päivät etenevät ja syysloma lähestyy pelottavaa vauhtia, toki ollen vielä jokusen viikon päässä. No, minähän maltan odottaa, kuten jaksoin neljännesvuosissadan odottaa erään vihamieheni kohtaamista nyrkkeilykehässä. Taidan siis olla melkoisen pitkävihaista sorttia, joten odottelen sopivaa iskun paikkaa. Kun se osuu kohdalle, niin silloin isken tilit tasaiseksi.
|
Kyltti opastaa perille |
Samanlaisia pitkämalttisia ihmisiä lienee Iitin Lyöttilässäkin, koska täällä odotellaan vieläkin saksalaisten tai jonkun muun maan joukkojen hyökkäystä Suomen kautta Pietariin. Linnoitteet näet rakennettiin ensimmäisen maailmansodan aikana ja niitä löytyy kaikkialta Suomesta. Vahvimmin toki linnoitettiin Helsinki ja Viipuri, mutta muuallekin kerittiin rakentamaan kolme puolustuslinjaa, joista siis Iittikin sai osansa.
|
Kartta kertoo linnoitusalueesta |
Nämä linnoitustyöt työllistivät suurimmillaan liki 100.000 miestä ja työvoimaa tuotiin aina Kiinasta saakka, vaikka tietenkin nämä "patterityöt" tehtiin pääosin suomalaisten ja venäläisten voimin. Koska ne rakennettiin ripeällä aikataululla ja Pietarin suojaksi, eikä hyökkäystä koskaan kuulunut, niin käyttämättömiksihän ne jäivät.
|
Linnoitteet ovat joutuneet luonnon hyökkäyksen kohteeksi |
Melkoisen käyttämättömiltä ne näyttivät loppukesästä 2016, kun vierailin paikalla. Alueelle aikoinaan rakennettu linnoituspolku opastauluineen ja -kyltteineen näytti hautautuneen heihikon keskelle. Ilmeisesti alueen kunnostamisen jälkeen paikka on päässyt repsahtamaan vai onko niin, että ensimmäistä kertaa Lyöttilän linnoitteet ovat joutuneet hyökkäyksen kohteeksi. Saksalaisten hyökkäystä kun vielä pitää odotella, niin luonto ei enää ole valmis odottamaan vaan on hyökännyt alueelle. Voiko tätä hyökkäystä edes pysäyttää mitenkään?
|
Infotaulu kertoo enemmän kohteesta |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommenttisi ovat aina tervetulleita